Klaas-Jan Huntelaar in 2008 met toenmalig Ajax-trainer Marco van Basten
NOS VoetbalAangepast

Mulder zal juichen voor Schalke, Huntelaar twijfelt nog

En zo komt die langverwachte terugkeer van Klaas-Jan Huntelaar naar Amsterdam er dan toch. Eerder dan verwacht zal Huntelaar de kleedkamer in de Arena betreden. De gastenkleedkamer welteverstaan. Dat de loting voor de kwartfinales in de Europa League zijn Schalke aan zijn oude liefde uit Amsterdam heeft gekoppeld, is voor Huntelaar een droomscenario.

Tenminste, dat spreekt uit de tweet die hij meteen na de loting verstuurde.

De rol van Huntelaar bij 'Die Königsblauen' lijkt namelijk zo goed als uitgespeeld. Afgelopen zomer werd al druk gespeculeerd over een terugkeer naar Ajax, maar liet Huntelaar zich na een gesprek met de nieuwe trainer Markus Weinzierl overhalen toch nog een seizoen in Gelsenkirchen te blijven.

Dat seizoen is tot nu toe grotendeels in het water door een knieblessure, maar ook nu hij weer fit genoeg is om te spelen moet Huntelaar genoegen nemen met een plaats op de bank. Negenvoudig Oostenrijks international Guido Burgstaller, die deze winter overkwam van tweedeklasser 1. FC Nürnberg, geniet de voorkeur als aanvalsleider.

Mulder: hoop natuurlijk ergens op Schalke

En daar komt ook geen verandering in, weet Youri Mulder, oud-speler van Schalke 04. "Wil Huntelaar dit seizoen nog basisspeler worden, dan moet Burgstaller eerst geblesseerd raken. Hij is een goede spits, maakt doelpunten."

Mulder vindt het een mooie loting voor Ajax. "Ik schat dat Schalke wel te doen is voor Ajax. Het is een beetje een onvoorspelbare ploeg. Ze wisselen goede uitslagen af met bijvoorbeeld een maand lang geen zege. Er zit niet echt consistentie in."

'Ik hoop op Schalke'

Over het stadion kan Mulder, die twintig jaar geleden met Schalke de UEFA Cup won, ook wel wat vertellen. "Het zal een behoorlijke heksenketel zijn in Gelsenkirchen. Op het veld kun je goed, technisch combinatievoetbal spelen. Dat zou Ajax moeten liggen. Maar ze moeten wel zorgen dat ze vaak de bal hebben, dus dat Schalke veel moet lopen. Anders maken ze er een fysieke strijd van."

Hoewel Mulder denkt dat Ajax een goede kans maakt, ligt zijn hart bij de opponent. "Ik hoop natuurlijk ergens op Schalke."

Chagrijn op de bank bij Schalke 04. Vanaf links Dennis Aogo, Klaas-Jan Huntelaar, Benjamin Stambouli, Alessandro Schöpf, Jevhen Konopljanka en Holger Badstuber.

Profiel: slapende reus

Met ruim 210 miljoen euro is de begroting van Schalke bijna drie keer zo groot als die van Ajax (80 miljoen euro). Gemeten naar het aantal leden is Schalke na Bayern München zelfs de grootste club van Duitsland. Vanuit die optiek heeft de club een wel erg mager gevulde prijzenkast. Niet voor niets wordt Schalke 04 vaak als een slapende reus aangemerkt.

Alle zeven landstitels werden behaald voor 1963, het jaar waarin de Bundesliga werd ingevoerd. Wel won de club nadien vier keer de Duitse beker. Maar het hoogtepunt was natuurlijk die ene UEFA Cup.

In 1997 won Schalke, met Huub Stevens als trainer en onder anderen Marco van Hoogdalem, Youri Mulder en Johan de Kock als spelers, de enige Europese trofee in de clubgeschiedenis. In de Bundesliga eindigde Schalke als twaalfde. Een scenario dat ook deze jaargang de goedkeuring zou krijgen van Stevens.

Tegen het Duitse Bild zei de Schalke-trainer van de Eeuw onlangs: "In de Bundesliga blijven en de Europa League winnen, daar teken ik voor."

Crisis

Schalke staat op de rand van een diepe crisis. De club beleeft het slechtste seizoen sinds 2010. Van de afgelopen acht wedstrijden won de ploeg er maar één. En dus staat de club opnieuw voor een gedaanteverwisseling deze zomer. Van liefst acht spelers wordt verwacht dat ze de Veltins Arena zullen verlaten: Eric Maxim Choupo-Moting, Jevhen Konopljanka, Dennis Aogo, Franco Di Santo, Sead Kolosinac, Holger Badstuber, Max Meyer en Huntelaar.

Bij degradatie zal dat aantal nog groter zijn. Maar het kan ook een onvergetelijk seizoen worden zoals in 2010/11. Destijds eindigde Schalke 04 - met nieuwkomers Klaas-Jan Huntelaar en Raúl - als veertiende in de Bundesliga, maar won het wel de Duitse beker en bereikte het de halve finales van de Champions League.

Afsluiten met een Europese finale en dan definitief terug naar Amsterdam, daar zou Huntelaar waarschijnlijk blind voor tekenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl