De Braziliaanse federale politie onderzoekt een auto bij één van de invallen
NOS NieuwsAangepast

Braziliaanse politie komt enorme vleesfraude op het spoor

  • Marc Bessems

    Correspondent Latijns-Amerika

  • Marc Bessems

    Correspondent Latijns-Amerika

Honderden agenten van de Braziliaanse federale politie hebben invallen gedaan bij tientallen vleesverwerkende bedrijven. Operatie Het vlees is zwak is het jongste offensief van justitie tegen corruptie en fraude. Dit keer is het doelwit de vleesindustrie, een van de belangrijkste sectoren van de Braziliaanse economie.

Zeker 38 mensen werden gearresteerd, onder wie tenminste een medewerker van JBS, ‘ s werelds grootste vleesverwerker, en directeuren van BRF, eveneens een van de grootste vleesbedrijven ter wereld.

Ze zouden op grote schaal inspecteurs van het ministerie van Landbouw hebben omgekocht om partijen bedorven vlees goed te keuren en door te verkopen. Om de geur van het vlees te maskeren werden in enkele gevallen chemische producten toegevoegd.

Een deel van het smeergeld zou bij politieke partijen terecht zijn gekomen, waaronder de PMDB van president Temer.

Rotterdam

In een geval werd bij een partij Braziliaans exportvlees in een Italiaanse haven salmonella geconstateerd. Het slachthuis waar het vlees vandaan kwam werd niet gesloten, maar bleef open. De verantwoordelijke inspecteurs waren omgekocht.

Directeuren van het slachthuis zouden blijkens afgeluisterde telefoongesprekken van plan zijn geweest om in het vervolg de betreffende Italiaanse haven te mijden en het vlees via Rotterdam de EU binnen te loodsen.

Het is onduidelijk of er uiteindelijk slecht vlees op de Europese markt terechtgekomen is. Wel lijkt het zeker dat er fraudevlees op de Braziliaanse markt terechtkwam. Dat maakt veel indruk in Brazilië, waar grote hoeveelheden vlees worden geconsumeerd. Barbecueën met vrienden in het weekeinde is zo’n beetje een nationaal tijdverdrijf.

Export

Braziliaans vlees is ook een belangrijk exportproduct. Enorme hoeveelheden kippenvlees, rundvlees en varkensvlees worden geëxporteerd naar vooral China en de Europese Unie. Toen Operatie Het vlees is zwak vanmorgen van start ging, kelderden de aandelen van vleesgiganten zoals JBS en BRF.

De politieactie tegen vleesfraudeurs ging van start op de derde verjaardag van Operatie Wasstraat, de grootste corruptie-affaire in de geschiedenis van het land. Het begon met corruptie bij staatsoliebedrijf Petrobras. De politieke crisis waar het corruptie-onderzoek toe leidde, duurt nog steeds voort: deze week verzocht het OM het Hooggerechtshof om tientallen politici te mogen onderzoeken wegens nieuwe verdenkingen van fraude.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl