'Mishandeld kind moet te lang wachten op hulp'

Geldproblemen binnen een gezin leidt steeds vaker tot kindermishandeling ANP

27 Brabantse wethouders luiden de noodklok, omdat mishandelde kinderen minimaal vijf maanden moeten wachten op hulp. Dat schrijft Omroep Brabant. Het onderzoekstraject duurt te lang, zeggen ze. 

Het tv-programma De Monitor bespreekt deze problemen zondag in zijn uitzending. Bij de opvang van en hulp aan mishandelde kinderen zijn veel instanties betrokken: Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming, wijkteams, gezinsvoogden en de politie.

De Bredase wethouder Patrick van Lunteren constateert: "Organisaties werken vanwege verschillende protocollen langs elkaar heen, waardoor snelle hulp niet mogelijk is. Dit is een bureaucratisch probleem." Hij spreekt namens nog 26 Brabantse wethouders.

Wachtlijst

"In het gunstigste geval duurt een onderzoek naar de situatie van een mogelijk mishandeld kind vijf maanden", zegt Van Lunteren. "En dan moet er niemand op vakantie gaan en moet er geen wachtlijst zijn. In dat geval kan het rustig een jaar duren of zelfs langer. Al die tijd zit een kind in een onveilige situatie."

De Brabantse wethouders zijn een onderzoek gestart om exact te achterhalen waar de pijnpunten liggen. Van Lunteren nodigt met zijn collega-wethouders Arjan van der Weegen (Bergen op Zoom) en Marcelle Hendrickx (Tilburg) ministers uit om erover te praten. "We vragen niet om geld."