AFP

De Britse zangeres Vera Lynn viert maandag haar 100ste verjaardag. Maar vandaag komt al een nieuwe cd uit, met oude nummers die nooit eerder zijn uitgebracht, maar ook bekende liedjes zoals The White Cliffs of Dover en We'll meet again

Lynn hoopt dat het oude gevoel van de nummers behouden blijft op het album Vera Lynn 100, zei ze kortgeleden in een radioprogramma van BBC Radio. Ze zingt tegenwoordig niet meer, want ze wil zich haar stem herinneren zoals die was.  

Morgen wordt Lynns 100ste verjaardag gevierd met een eerbetoon in The London Palladium. De opbrengst van dat concert, waar veel bekende Britse zangers en talenten zullen optreden, gaat naar het goede doel: The Dame Vera Lynn Children’s Charity. 

Vera Lynn was 7 jaar oud toen ze begon met optreden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg ze grote bekendheid door haar eigen radioprogramma Sincerely Yours, waarin ze boodschappen doorgaf aan Britse militairen en verzoeknummers zong. Ook trad ze op locatie op voor soldaten.

Haar inzet tijdens WOII leverde haar de bijnaam 'The Forces' Sweetheart' op. Het nummer We'll meet again, dat ze in 1942 opnam, was een opsteker voor de vele geliefden die door de oorlog van elkaar gescheiden waren.

Zangeres Anneke Grönloh is groot fan van 'Dame Vera Lynn' en kent haar persoonlijk. "Ze is dé zangeres van de afgelopen eeuw", zegt Grönloh in het NOS Radio 1 Journaal

Volgens haar kun je niet om de verschijning Lynn heen. "Het is echt een dame. Een personality, dat wil je niet weten. En een goed en warm mens, een echt mens."

Ik dacht: jeetje, dat kan ik nooit, nooit, nooit, never nooit overtreffen.

Anneke Grönloh over het zingen van We'll meet again

Grönloh ontmoette Lynn voor het eerst in 1962. "Ik had toen de eer om met haar in een programma te staan, het Grand Gala du Disque. Dat was in Den Haag, ik dacht het Kurhaus destijds." Daarna zag ze haar vaker.

In 2015 was ze bij haar thuis in de plaats Ditchling. "Ze is een sweetheart, echt waar", zegt Grönloh. "Als je haar ontmoet: ze kijkt je aan met zulke warme en intelligente ogen. En als ze je een hand geeft, weet je niet wat er gebeurt."

Lynn moedigde Grönloh aan om We'll meet again op te nemen speciaal voor 70 jaar bevrijding. "Ze zei: waarom ga jij dat niet zingen? Ik dacht: jeetje, dat kan ik nooit, nooit, nooit, never nooit overtreffen."

STER reclame