Syrië vuurt raketten af na bombardementen Israël

time icon Aangepast
AFP

Syrië heeft vannacht raketten afgevuurd op Israëlische gevechtsvliegtuigen. Het leger van president Assad zegt dat daarbij een van de toestellen is neergehaald, maar Israël spreekt dat tegen. 

Volgens het Israëlische leger hebben toestellen verschillende doelen op Syrisch grondgebied gebombardeerd en vuurde Syrië raketten af op het moment dat de gevechtsvliegtuigen alweer in het Israëlische luchtruim vlogen. Israël zegt dat de toestellen veilig zijn teruggekeerd en dat er geen gevaar is geweest voor Israëlische burgers. 

De Israëlische krant Haaretz spreekt van het ernstigste militaire incident tussen Syrië en Israël sinds de oorlog in Syrië begon.

Arrow-systeem

Het is zeer uitzonderlijk dat Israël een aanval in Syrië bevestigt. Volgens de krant Ynet heeft dat ermee te maken dat er vannacht luchtsirenes klonken op de Westelijke Jordaanoever. Getuigen zeggen ook dat ze explosies hebben gehoord. Het lijkt erop dat daardoor de operatie niet langer kon worden doodgezwegen.

Een van de Syrische luchtverdedigingsraketten zou zijn neergehaald door een Israëlische Arrow-raket. Het is voor zover bekend voor het eerst dat Israël dat systeem heeft gebruikt. De Arrow-raketten zijn ontwikkeld als bescherming tegen ballistische raketten.

Israëlische media tonen foto’s van een raket die in Jordanië zou zijn neergekomen. Het is onduidelijk of het een van de Syrische raketten is of een Israëlische Arrow-raket.

Er zijn de afgelopen jaren geregeld berichten dat Israël wapentransporten van Hezbollah in Syrië bestookt. De Libanese Hezbollah-beweging vecht samen met het leger van president Assad tegen de opstandelingen. Tegelijk vreest Israël dat Hezbollah zich in Libanon versterkt met wapens die het van Iran krijgt geleverd.

Syrië heeft een andere lezing van de gebeurtenissen. Israël zou een militair doelwit bij Palmyra hebben gebombardeerd. Dat zou zijn gebeurd om IS te steunen. Het Syrische leger zegt dat het direct zal terugslaan, "met alle middelen die ter beschikking staan". 

STER Reclame