Meten is weten; ook voor de atleten op Papendal

De Nederlandse atleten op Papendal hebben sinds kort de beschikking over innovatieve hulpmiddelen als een lasergun, een highspeedcamera en een zogenoemde Optojump. De Atletiekunie heeft zich namelijk voor honderdvijftig dagen per jaar verzekerd van de diensten van biomechanicus Paul Brice.

"Het is niet zo moeilijk om iemand sneller te krijgen. Maar nu komt het aan op details", aldus Bart Bennema, tot voor kort de fulltimetrainer van Dafne Schippers. "Hij kan ons vertellen wat de wereldtop doet en wat onze sporters moeten verbeteren. Zijn vertaling van de cijfers naar de praktijk is onbetaalbaar."

Met biomechanica krijg je objectieve informatie en geen subjectieve mening.

Paul Brice

Brice werkt verder onder meer voor de Premier League en de Britse atletiekbond. "Bewegingswetenschap helpt, want je hoeft niet meer te gokken", aldus Brice. "Met biomechanica krijg je objectieve informatie en geen subjectieve mening."

Aan de hand van Brice hopen de Nederlandse atleten aan details als hun landing, paslengte en pasfrequentie te werken. Brice meet en de trainer en atleet kunnen vervolgens met die informatie aan de slag.

STER reclame