'Topbestuurders AEX verdienden gemiddeld 5 miljoen euro'
De inkomsten van topbestuurders stegen vorig jaar licht en bedroegen gemiddeld vijf miljoen euro. Dat schrijft de Volkskrant op basis van eigen onderzoek naar de inkomens van topmensen van aan de AEX genoteerde bedrijven. Grootverdiener is Nancy McKinstry, de Amerikaanse topvrouw van Wolters Kluwer. Zij ontving vorig jaar 15,6 miljoen euro.
Het jaar daarvoor was ze ook al de best betaalde AEX-bestuurder. Het grootste deel van haar beloning bestaat uit aandelen. Daarnaast kreeg ze nog een basissalaris, een bonus, een pensioenbijdrage en onkostenvergoeding.
Als gekeken wordt naar het vaste salaris van de bestuurders, dan blijkt dat dat vorig jaar is gestegen met 6 procent. Het gemiddelde vaste salaris kwam daarmee uit op zo'n negen ton. De bonussen stegen 5,5 procent en kwamen uit op ongeveer 1 miljoen.
Verhogen
Andere grootverdieners waren RELX-baas Erik Engstorm met 11,9 miljoen en Heineken-topman Jean-François van Boxmeer met 11,6 miljoen. Hun verdiensten kwamen lager uit dan een jaar geleden omdat hun aandelen minder opbrachten.
Eumedion, de belangenbehartiger van grote beleggers, waarschuwt in de krant dat verschillende grote bedrijven volgend jaar de beloning van hun topman of -vrouw flink willen verhogen. Dat zou nodig zijn om concurrerend te blijven ten opzichte van het buitenland.
De Volkskrant bekeek voor het onderzoek de jaarverslagen van 20 van de 25 AEX-bedrijven. De overige vijf hebben hun jaarverslag nog niet gepresenteerd.
Aandelenbonus
Ook het Financieele Dagblad schrijft over de salarissen en bonussen van de top van het bedrijven. Beloningsadviesbedrijf Focus Orange constateert dat de topinkomens vooral flink hoger zijn door de aandelenbonussen, dankzij behaalde doelstellingen en gestegen bedrijfswinsten. De aandelenpakketten, die meestal pas na jaren kunnen worden verzilverd, zijn op papier door koersstijgingen flink meer waard geworden.
Koploper is Unilever-topman Paul Polman. Hij heeft een aandelenpakket dat 44,3 miljoen euro waard is, dat is ruim 35 keer zijn basissalaris. Tweede is bierbaas Jean-Pierre van Boxmeer van Heineken met 15,5 miljoen euro, 10 keer zoveel als het basissalaris.
Aandelen worden door de raad van commissarissen toegekend als 'incentive', een bonus, om aan de ene kant de hoogte van de basissalarissen een beetje in de hand te houden en aan de andere kant de binding met het bedrijf te onderstrepen. De aandelenbonus is aan allerlei voorwaarden gekoppeld en wordt bepaald door de raad van commissarissen.
"Aandelenbezit van bestuurders is een effectieve manier om het persoonlijke belang te verbinden met het langetermijnbelang van de onderneming", zegt beloningsadviseur Hein Haenen van Focus Orange.
Schlemiel
Er zijn ook 'schlemielen'. Shell-baas Ben van Beurden zag de waarde van zijn aandelenbeloning met 30 procent dalen door de malaise in de industrie, de slechte cijfers en de gedaalde aandelenkoers.
Hekkensluiter is voormalig ABN-Amro topman Gerrit Zalm. Hij moest in 2016 genoegen nemen met alleen een salaris van 775.000 euro en nul euro bonus. De staat wil dat er geen bonussen uitgekeerd worden bij de genationaliseerde bank zolang de staat grootaandeelhouder is.