Het zeldzaam grote wespennest in Holten RTV Oost

"Zeldzaam groot", zo noemt Anton van Beek van Natuurmuseum Holterberg een wespennest dat deze week werd ontdekt op een zolder in Holten. "De bewoner ging naar zolder om iets op te ruimen en vond opeens dat grote nest. Hij schrok zich rot", zegt Van Beek tegen RTV Oost. De bewoners wonen in het buitengebied en hebben nooit iets gemerkt. Gevaarlijk was het niet meer: geen enkele wesp heeft de winter overleefd.

Tienduizenden wespen

In een normaal nest zitten volgens Van Beek zo'n 5000 wespen. In dit exemplaar, van 50 bij 30 centimeter, zaten er tienduizenden, mogelijk doordat de omstandigheden ideaal waren. "Er was waarschijnlijk voldoende voedsel in de buurt. Planten, vliegen en muggen. Ook de weersomstandigheden waren blijkbaar positief waardoor dit nest almaar groter kon worden."

Bewoners vinden enorm wespennest op zolder in Holten

De bewoner belde na zijn ontdekking met het Natuurmuseum in Holten. Daar willen ze het nest graag tentoonstellen. Het nest is gedeeltelijk verbrokkeld. Er komt in het museum een glazen stolp omheen, zodat het minder snel uit elkaar zal vallen. 

STER reclame