Een paard op de Zuidlaardermarkt
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Strengere regels voor paardenmarkten in de maak

Na felle protesten van de Dierenbescherming gaan de honderd paardenmarkten in Nederland op de schop. In een door staatssecretaris Martijn van Dam gevraagd advies, stelt de Raad voor Dierenaangelegenheden dat de markten alleen toekomst hebben als er veel meer aandacht komt voor dierenwelzijn.

Paardenmarkten behoren tot de folklore van Nederland. Die van Elst en Alblasserdam zijn erkend als immaterieel cultureel erfgoed en de jaarlijkse paardenmarkten van Zuidlaren en Roden trekken vele tienduizenden bezoekers.

In de paardenhandel gaat naar schatting 1,5 miljard euro per jaar om. Maar de Dierenbescherming en een aantal kleinere organisaties zoals Eyes on Animals voeren al jaren actie tegen de markten.

Stress

De tegenstanders wijzen erop dat de dieren vaak over grote afstand worden aangevoerd, niet altijd goed te eten en te drinken krijgen en stress ondervinden van de vele bezoekers en kermisattracties. Ook menen ze dat de dieren ruw worden behandeld. De Dierenbescherming stopte vorig jaar met het filmen van vermeende misstanden nadat medewerkers bespuugd en geslagen waren door paardenhandelaren.

De Dierenbescherming eist een verbod op paardenmarkten. Maar dat gaat de Raad voor Dierenaangelegenheden volgens RTV Drenthe te ver. In het gisteren verschenen advies aan (demissionair) staatssecretaris Van Dam stelt de Raad wel voor om de regels aan te scherpen.

Elk paard moet worden gecontroleerd door een dierenarts, er moet voldoende voer en water aanwezig zijn en onrust tussen de dieren moet worden voorkomen door hengsten en merries te scheiden. De dieren mogen ook niet meer uit het buitenland worden gehaald.

Illegale handel

In een eerste reactie zegt actievoerder Piko Fleggen van de Dierenbescherming verheugd te zijn dat de Raad ook adviseert om paard en eigenaar samen te registreren. Volgens hem komt er zo meer grip op illegale handel en transport van paarden. Tegelijkertijd stelt hij vast dat de stress bij de dieren blijft, omdat het nog altijd mogelijk is om een kermis en paardenmarkt tegelijkertijd te organiseren.

"Het liefst zien wij natuurlijk een verbod, want wij geloven dat er realistisch gezien geen paardenmarkt georganiseerd kan worden waarbij het welzijn van een paard acceptabel is geborgd", aldus Fleggen. "Gelukkig hebben gemeenten nu met het aangescherpte protocol de argumenten in handen om te besluiten om géén paardenmarkt meer te organiseren."

De Centrale Bond van Paardenhandelaren heeft nog niet gereageerd op het advies.

Advertentie via Ster.nl