President Trump
NOS NieuwsAangepast

Rechter op Hawaï blokkeert ook nieuw inreisverbod Trump

Een federale rechter in de Amerikaanse staat Hawaï heeft het nieuwe inreisverbod van president Trump opgeschort. Het zou vandaag ingaan. De staat had gevraagd het nieuwe inreisverbod op te schorten, omdat het decreet volgens Hawaï discriminerend is.

Het Witte Huis wil het inreisverbod naar eigen zeggen invoeren om terroristen te weren uit de Verenigde Staten. Het aangepaste verbod zou gelden voor de inwoners van de landen Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran. Zij zouden tijdelijk geen nieuw visum kunnen krijgen voor de Verenigde Staten. Mensen die al een visum of een zogenoemde green card hadden, zouden het land nog wel in mogen.

Volgens de rechter onderbouwt de overheid niet goed waarom deze maatregelen de nationale veiligheid verbeteren. Trump kwam begin deze maand met een nieuw inreisverbod, nadat de eerste versie door een rechter was afgewezen.

De openbaar aanklager van de staat Hawaï staat de pers te woord na de uitspraak

President Trump zei tegen aanhangers op een bijeenkomst in Nashville dat de uitspraak van de rechter "ons zwak doet lijken". Hij zei het besluit aan te zullen vechten, desnoods tot aan de hoogste rechter. "En dat gaan we winnen", zei hij erbij.

Nieuwe inreisverbod

De rechter op Hawaï blokkeerde het verbod enkele uren voordat het decreet van kracht zou worden.

Volgens de Amerikaanse staat is ook deze versie van in strijd met de grondwet. Hawaï zegt dat door het decreet mensen op basis van nationaliteit gediscrimineerd worden.

Daarnaast kunnen bewoners van Hawaï door het decreet geen familie uit de zes genoemde landen ontvangen. De staat voerde verder aan dat het inreisverbod slecht zou zijn voor het toerisme op het eiland en dat er minder buitenlandse arbeiders en studenten naar Hawaï kunnen komen.

'We vechten dit aan tot aan het Hooggerechtshof'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl