Minister Jeanine Hennis-Plasschaert applaudisseert op de verkiezingsavond bij de VVD
NOS NieuwsAangepast

Reacties op de exitpoll: van 'fantastisch' tot 'zware klap'

De VVD vindt het beeld van de verkiezingsuitslag, zoals dat in de exitpoll naar voren komt, fantastisch. In een eerste reactie zegt campagneleider en vice-fractievoorzitter Van Ark dat het erop lijkt dat de kiezers de partij weer vertrouwen geven na een moeilijke tijd.

Van Ark benadrukt dat de VVD de grootste partij blijft. Weliswaar staat de VVD op fors verlies, maar volgens Van Ark voelt dit als een overwinning. De VVD krijgt in de exitpoll 31 zetels.

Ook GroenLinks-kandidaat Buitenweg vindt het een fantastisch resultaat. Ze spreekt van een historische uitslag. Buitenweg wijst erop dat de partij nog nooit zoveel zetels heeft gehaald. Volgens haar is er sprake van een 'brede beweging van verandering'. GroenLinks komt volgens de exitpoll uit op zestien zetels.

Zware klap

De nummer vier van de PvdA, staatssecretaris Dijksma, vindt dat met deze uitslag niet anders dan verdriet kan overheersen. "Het is een zware klap. We hebben geprobeerd Nederland uit de crisis te halen, maar we hebben de kiezers niet kunnen overtuigen." Volgens Dijksma is het nog te vroeg om de uitslag echt te kunnen verwerken. Minister en Kamerkandidaat Dijsselbloem voegt eraan toe dat zijn partij ups en downs heeft meegemaakt. "We gaan morgen beginnen aan de opbouw."

dijksma (PvdA); een enorme klap

D66 is blij. D66-campagneleider Sjoerdsma benadrukt dat het de op een na beste uitslag is in de geschiedenis van de partij. Volgens hem is zijn partij beloond voor de constructieve opstelling van de afgelopen jaren.

Ook CDA-Kamerlid Keijzer reageert tevreden. Ze vindt het een heel mooi resultaat en volgens haar is de partij beloond voor vier jaar hard werken en een 'geweldige campagne'.

PVV-leider Wilders benadrukt dat ook zijn partij zetels heeft gewonnen. Via Twitter zegt hij dat VVD leider-Rutte nog lang niet van hem af is.

Ontlading

Ook bij andere winnaars is er opluchting en blijheid. Denk, dat volgens de exitpoll met drie zetels in de Kamer komt, reageert opgetogen. Volgens campagneleider Azarkan is er een fantastische campagne gevoerd en is dit een grote ontlading. Lijsttrekker Thieme van de Partij voor de Dieren benadrukt dat het aantal zetels meer dan verdubbeld lijkt. " Mensen hebben ons planeetbrede programma ontdekt." Volgens haar is de coalitie "afgestraft".

Ook 50Plus-voorzitter Nagel wijst erop dat zijn partij is verdubbeld ten opzichte van 2012. "We zijn voorgoed gevestigd". Hij wil niet spreken van een teleurstelling, nu de partij in peilingen een tijd veel hoger heeft gestaan. ChristenUnie-Kamerlid Schouten vindt dat haar partij is beloond voor "de goede inhoudelijke campagne".

SP-Kamerlid Leijten had liever wat meer zetels gezien, maar volgens haar is er toch geen reden om echt teleurgesteld te zijn. "Ik ben niet teleurgesteld omdat ik heb gezien hoe ontzettend krachtig we zijn. De beweging is sterker aan het worden, maar dat vertaalt zich in deze exitpoll nog niet in zetels."

Lijsttrekker Baudet van Forum voor Democratie, dat voor het eerst in de Kamer komt, sprak van een keerpunt voor Nederland. Volgens hem is dit het begin van het openbreken van het partijkartel. En SGP-leider Van der Staaij vindt dat "met deze fors hogere opkomst behoud van de drie zetels voor de SGP al een heel mooi resultaat zou zijn".

Reactie VVD: 'Dit is fantastisch'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl