Wie van de drie? De strijd tussen gemeentes om de snelste uitslag

Aangepast
ANP

12 september 2012, 21.41 uur. De verkiezingsuitslag van Schiermonnikoog komt binnen, als eerste. Zes minuten later volgt de Gelderse gemeente Rozendaal, tien minuten daarna komt Vlieland met de uitslag.

Het is haast een strijd geworden onder de kleine gemeenten: wie komt als snelste met de uitslag? Net als ruim vier jaar geleden gaat ook vanavond de strijd om de 'snelste' tussen Schiermonnikoog, Rozendaal en Vlieland.

Burgemeester Stellingwerf van Schiermonnikoog wil het geen competitie noemen, maar hij vindt het wel mooi als hij weer de eerste is. "Het is wel leuk als je de eerste bent, dat jouw uitslag als eerste opkomt. Dan wordt er wel even gejuicht", vertelt hij.

Ik zit dan met de telefoon in de aanslag. Met het nummer al ingetoetst, zodat ik het zo snel mogelijk kan doorgeven.

Burgemeester Stellingwerf van Schiermonnikoog

Bij de laatste volksraadpleging, het Oekraïne-referendum, ging het helemaal snel, zegt de burgemeester. Dat kwam volgens hem mede doordat er maar twee opties waren: een simpel ja of nee. "Toen waren we in zeven minuten klaar."

Stellingwerf legt uit dat de drie gemeentes in het voordeel zijn, omdat er naast de kleine hoeveelheid inwoners maar één stembureau is. En hard doorwerken helpt natuurlijk ook. "We willen de snelheid er goed in hebben. We hebben veel ervaring, zorgen ervoor dat we de stemformulieren goed uitvouwen op lange tafels en de partijen helder verdeeld zijn. Ik zit dan met de telefoon in de aanslag, met het nummer al ingetoetst, zodat ik het zo snel mogelijk kan doorgeven."

Het tellen van de stemmen in Schiermonnikoog bij het Oekraïnereferendum ANP

Schiermonnikoog, Vlieland en Rozendaal zijn traditioneel snel met het doorgeven van de resultaten. Dat komt mede doordat er maar weinig mensen wonen, maar op de Waddeneilanden stemmen doorgaans meer mensen dan de inwoners alleen. 

Zo had Schiermonnikoog in 2012 een opkomst van 150 procent, omdat veel vakantiegangers er ook stemden. Nu wordt op 'Schier' een internationaal muziekfestival gehouden, waardoor de burgemeester een paar honderd extra stemmers verwacht.

Weinig inwoners bij de 'snelsten'

Schiermonnikoog: 776 kiesgerechtigden

Rozendaal: 1168 kiesgerechtigden

Vlieland: 892 kiesgerechtigden 

Burgemeester Klein Molekamp van Rozendaal merkt dat de strijd om de snelste uitslag in zijn Gelderse dorp ook leeft. "Mensen spreken je erop aan, dat ze bij het stemmen aan je vragen: we worden wel eerste dit keer, hè?"

Hij wijst erop dat dat zijn gemeente drie verkiezingen op rij eerste is geweest. "Toen merkte ik dat Schiermonnikoog er echt een wedstrijd van maakte, dat ze ons de oorlog hebben verklaard", grapt hij. Dan serieuzer: "Blijkbaar hebben ze daar een betere telploeg."

Klein Molekamp vertelt dat de zolder van het gemeentekantoor gebruikt wordt om de stemmen te tellen, omdat daar de meeste ruimte is. Hij vindt zorgvuldigheid belangrijker dan snelheid. Veel meer dan je best kun je niet doen, zegt hij. "Behalve al onze stemmers naar Schiermonnikoog sturen. Ik weet van twee inwoners dat ze daar gaan stemmen, dat scheelt al weer."

​Top-10 snelste gemeenten van de verkiezingen in 2012

GemeenteTijdstip
Schiermonnikoog
21:41 uur
Rozendaal
21:47 uur
Vlieland
21:57 uur
Renswoude
22:41 uur
Hardinxveld-Giessendam
22:42 uur
Zuidhorn
22:43 uur
Dirksland
22:49 uur
Dongeradeel
22:58 uur
Vaals
22:58 uur
Eijsden-Margraten23:04 uur

STER Reclame