Rellen bij het consulaat in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Nederland: geen sorry tegen Turkije voor aanhouden diplomaten

Nederland biedt Turkije geen excuses aan voor het politieoptreden zaterdag in Rotterdam rond het Turkse consulaat. Volgens een woordvoerder van de nu demissionaire premier Rutte was het optreden ferm en met respect. "Daar zullen we nooit excuses voor maken", aldus de woordvoerder.

Rutte reageert daarmee op berichten dat de Turkse premier Binali Yildirim gisteravond in een televisie-interview heeft gezegd dat Rutte telefonisch excuses had aangeboden voor het vastzetten van de Turkse zaakgelastigde en de Turkse consul van het consulaat in Deventer.

"Onze consul-generaal kreeg een telefoontje en hij (Mark Rutte, red.) zei dat het een vergissing was en de minister-president bood zijn excuses aan", zei Yildirim in dat interview.

Verdrag van Wenen

De woordvoerder van Rutte bevestigt dat twee Turkse diplomaten zaterdag kort zijn aangehouden. Toen echter bleek dat het om diplomaten ging, zijn ze direct vrijgelaten.

De premier heeft wel tegen Yildirim gezegd dat hij de gang van zaken verder zal onderzoeken. Rutte zou tegen Yildirim hebben gezegd: "Mocht daaruit blijken dat Nederland op dit punt in strijd gehandeld heeft met het verdrag van Wenen, dan betreuren we dat".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl