De verdachte heeft zeker 20.000 euro verduisterd. ANP

Een oud-ambtenaar van de gemeente Helmond is aangehouden wegens verduistering en valsheid in geschrifte. Ook zijn vrouw, nu gemeentesecretaris in de Limburgse gemeente Leudal, is aangehouden. Zij wordt verdacht van witwassen.

Het onderzoek werd gestart nadat de gemeente Helmond in december 2016 aangifte tegen Pieter H. had gedaan. De ambtenaar had diverse hoge functies op het gemeentehuis. De man werd op staande voet ontslagen. Vermoedelijk heeft hij 20.000 euro verduisterd, maar waarschijnlijk ligt dat bedrag hoger. De precieze omvang van de fraude wordt nog onderzocht.

Inkoop

De man zou privé-uitgaven door de gemeente hebben laten betalen. Volgens het Eindhovens Dagblad was hij verantwoordelijk voor de catering en de inkoop van kantoorartikelen. De vrouw wordt er volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie van verdacht 'het criminele geld te hebben uitgegeven in het legale circuit'.

Kasteel

Vorige week deed de politie al onderzoek in het huis van het echtpaar in het Limburgse Echt, meldt 1limburg. Ook een kasteel in Roosteren werd doorzocht. Dat kasteel is eigendom van Pieter H. en wordt door hem uitgebaat als restaurant. Er is beslag gelegd op de administratie, computers, auto's, fietsen, huishoudelijke artikelen en audioapparatuur.

Er wordt onderzocht of deze goederen zijn aangeschaft met verduisterd gemeenschapsgeld.

STER reclame