Man overleden die DDR ontvluchtte in zelfgemaakte luchtballon

Hij zal voor altijd bekendstaan als de man die samen met zijn gezin in een zelfgeknutselde heteluchtballon de communistische DDR wist te ontvluchten: Peter Strelzyk. Hij is afgelopen weekend overleden na een lang ziekbed, melden Duitse media.

Tagesspiegel
@Tagesspiegel
Per #Heißluftballon floh er 1979 in den Westen: Der bekannte #DDR-Flüchtling Peter #Strelzyk ist gestorben. https://t.co/eSCpAQFU0s
2 jaar geleden

Strelzyk werd wereldberoemd met zijn spectaculaire ontsnapping in 1979. Zijn verhaal vormde twee jaar later de basis voor de Amerikaanse film Night Crossing.

Jarenlang werkte Strelzyk samen met zijn familie aan de ballon van 28 meter hoog en 20 meter breed. Ze naaiden regenjassen en andere stukken stof aan elkaar. De gondel onder de luchtballon was krap anderhalve meter bij anderhalve meter.

Op 16 september 1979 waagde het Oost-Duitse gezin - samen met een bevriend gezin - de oversteek naar West-Duitsland. Onderweg vloog de ballon in brand, maar Strelzyk wist de vlammen te doven. Na een vlucht van bijna een half uur landde de groep veilig in het Beierse plaatsje Naila.

STER Reclame