Zorgen na vertrek Wolff: er is geen geld, helemaal niks
Het opstappen van bondscoach René Wolff heeft de baanrenners in vertwijfeling achtergelaten. Elis Ligtlee en Matthijs Büchli luiden de noodklok: "Wat moeten we nu gaan doen? Er is gewoon geen geld, helemaal niks."
Ligtlee's gouden olympische medaille en de zilveren plak van Büchli had deuren moeten openen na de Spelen in Rio. Maar alle deuren bleven dicht. De KNWU kon niets voor de baanrenners betekenen. Sterker nog: er werd aanvankelijk geopperd om een parttimecoach de ploeg te laten leiden.
Wolff besloot om op te stappen. De WK in Hongkong zijn half april zijn laatste toernooi. "Of het aan het programma ligt waarom hij ermee stopt?", vraagt Ligtlee zich af. "Dat denk ik. Ik denk dat dat meespeelt. Dat hij niet zijn plan kan uitstippelen zoals hij het wil doen."
Reactie KNWU
Volgens Johan Lammerts, de nieuwe technisch directeur van de KNWU, gaat het daarbij niet om een verschil van inzicht, maar is er simpelweg geen geld voor alle plannen van Wolff.
"Ik had graag gezien dat René 100.000 tot 200.000 euro extra had gehad. Dan had hij dat kunnen besteden waaraan hij maar wilde. Wij kunnen dat echter niet realiseren. Verder zitten we op dezelfde lijn. Ja, we willen ook door met een fulltimecoach. Het is het besluit van René zelf geweest om op te stappen."
Lammerts gaat verder: "Het baanprogramma wordt niet teruggeschroefd. In 2016 hadden we nog sponsorgeld van Rabobank en dat valt nu weg. Maar door extra geld van NOC*NSF blijven we wel dezelfde begroting houden."
Vaag
Bij de renners blijft het gevoel leven dat er meer uit gehaald had kunnen worden. "René heeft ons met weinig middelen in de aanloop naar 2016 naar grote hoogten gebracht", vertelt Büchli. "We hoopten met z'n allen dat we, op basis van prestaties, en die waren er, iets konden afdwingen. Dat er meer middelen zouden komen om de aanloop naar Tokio perfect te doen."
"Maar zoals het er nu voor staat, zijn er nog minder middelen beschikbaar. De KNWU is er nog vaag over. Op die manier wil René niet door en kiest hij voor zijn familie."
Ligtlee wil Lammerts het voordeel van de twijfel geven. "Johan krijgt de kans om een goede coach te vinden. Wat ik verder van hem verwacht? Dat hij op zoek gaat naar een coach zoals René. Met een fulltime programma erbij. Dat hebben we de afgelopen vijf jaar gehad en zo hoort het ook."
En anders, een plan B? "Dan zou je kunnen denken aan een commerciële ploeg, maar dat is bij ons als sprinters heel erg lastig. Wij worden vaak niet echt gezien. Dat misschien de wielerploegen iets meer gaan uitbreiden en gaan denken: misschien is de baan ook wel heel erg interessant. Ligtlee bij Lotto-Jumbo? Misschien."
"Het probleem is ook dat er te weinig sponsoring naar de baansport gaat. Er is te weinig aandacht voor", weet Buchli. Waar hij zichzelf nog wel kan redden zonder Wolff ("ik ga de komende jaren ook weer 's zomer naar Japan om daar wedstrijden te rijden en te trainen met de Japanse selectie"), gaat dat voor Laurine van Riessen niet op.
Van Riessen wil met Wolff mee
De oud-schaatsster twijfelde even na de Spelen, maar besloot door te gaan als baanrenster op basis van het programma dat ze kon volgen bij Wolff. Zijn vertrek komt als een harde klap.
"Ik ben er niet zo blij mee. Want alleen met het programma van René zie ik mogelijkheden in Tokio. Had gehoopt dat de bond daar alles aan zou doen. Ik hoop dat het nu nog steeds een optie is. Heb het aangegeven bij Wolff, dat ik graag verder blijf trainen onder hem. Hij moest erover nadenken."