NOS NieuwsAangepast

Kuzu zegt af voor NOS-slotdebat vanwege 'xenofobe Jan Roos'

Denk-lijsttrekker Tunahan Kuzu doet vanavond toch niet mee aan het slotdebat bij de NOS. Kuzu zou daar in debat gaan met VNL-lijsttrekker Jan Roos, maar hij heeft afgezegd omdat Roos volgens hem bijdraagt aan "een groeiend xenofobisch klimaat in Nederland".

Kuzu zegt in een verklaring dat Roos constant "xenofobe en homofobe uitlatingen" doet, die van een "dermate laag niveau zijn dat ze polarisatie in de hand werken". Hij verwijst onder meer naar uitspraken over de geaardheid van voormalig GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi en bijdragen van Roos in het Zwarte Piet-debat.

Dat ze in debat zouden gaan met Jan Roos is via loting bepaald en dat staat al bijna anderhalve maand vast.

Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws

Hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws zegt in een reactie dat hij de afzegging van Denk op het allerlaatste moment erg jammer vindt. "Het lijsttrekkersdebat bij de NOS aan de vooravond van de verkiezingen is voor alle partijen een uitgelezen kans om de kiezer te bereiken. Het is spijtig dat Denk daar geen gebruik van maakt."

Verder verbaast het Gelauff dat de afzegging op de valreep komt. "Al eind vorig jaar zijn we het overleg met de partijen gestart, ook met Denk. Dat ze in debat zouden gaan met Jan Roos is via loting bepaald en dat staat al bijna anderhalve maand vast."

De opengevallen plek in het debat wordt niet opgevuld met een andere lijsttrekker. "Een andere partij toelaten zou betekenen dat wij als NOS op het laatste moment eenzijdig de spelregels van het debat veranderen. Dat willen wij uiteraard niet", zegt Gelauff. Het debat waar Kuzu aan zou meedoen gaat nu tussen Roos en Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

'Laf'

Roos noemt het besluit van Kuzu laf. "Dat is de enige kwalificatie voor deze afzegging", zegt hij in een verklaring.

De VNL-lijsttrekker verwijst naar de Turkijerel en uitspraken die de Turkse president Erdogan over Nederland heeft gedaan. "De enige parlementariër die geen afstand heeft genomen van deze dictator, is nu te laf om in debat te gaan met mij (...) Nu vlucht en verstopt Kuzu zich."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl