De politie gaat relschoppers opsporen ANP

De politie is een grootschalig onderzoek begonnen om iedereen op te sporen die zich in de nacht van zaterdag op zondag tijdens de rellen bij het Turkse consulaat in Rotterdam schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. Dat schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb aan de gemeenteraad.

Er is een speciaal Team Grootschalig Optreden van zo'n 20 rechercheurs samengesteld, zegt persofficier van justitie Ernst Pols. "Zij gaan op zoek naar relschoppers, maar ook naar mensen die relschoppers hebben aangevallen, bijvoorbeeld door voorwerpen van een balkon te gooien", zegt hij. Het AD schreef dat er van verschillende balkons een emmer water, glazen en een zware plantenpot naar beneden werden gegooid.

Tijdens de rellen werd de politie bekogeld met stenen. Ook werden vernielingen aangericht. Ruiten van winkels en straatmeubilair werden vernield. Twee agenten raakten gewond. Achttien mensen van tussen de 16 en 27 jaar zijn tijdens de rellen aangehouden. Zij kwamen uit Rotterdam, Middelburg, Oss, Amsterdam Deventer en Arnhem. In afwachting van hun strafzaak zijn ze zondag naar huis gestuurd.

Het team wil de overtreders aan de hand van beelden identificeren. Pols zegt dat die beelden naar buiten worden gebracht als zij niet worden herkend door de politie. "Als je betrokken bent geweest bij strafbare feiten, meld je dan. Zo kun je publicatie van je beelden voorkomen."

STER reclame