Persbureau Meter
NOS NieuwsAangepast

Politie confisqueert voor 8 miljoen euro bij witwasonderzoek

De politie heeft bij een groot internationaal onderzoek naar witwaspraktijken voor meer dan 8 miljoen euro aan geld en spullen in beslag genomen. In Nederland, België, Duitsland en Sint Maarten werden dertig huizen en bedrijfsgebouwen doorzocht. De politie heeft vijf verdachten opgepakt. De actie is nog steeds bezig.

Er is beslag gelegd op veertien panden, waaronder een grote discotheek in het Duitse Meppen en woningen in Nederland. Verder zijn auto's, gasalarmpistolen en tienduizenden euro's aan cash meegenomen. Bij de doorzoekingen is de politie ook op zoek naar bewijsmateriaal, zoals financiële administratie.

De politie werkt samen met militairen en rechercheurs van de FIOD.

Officieel geen inkomen

Een jaar geleden kreeg de politie van banken door dat er hoge geldbedragen van de ene naar de andere rekening gingen. Ook werd geld weggesluisd naar het Caribisch gebied.

Volgens de politie is het de vraag hoe de verdachten aan het geld komen. Ze zitten in de oudijzerhandel en de politie denkt dat daar niet zoveel mee te verdienen is dat er flink kan worden geïnvesteerd in onroerend goed en dure auto's, zoals Porsches. Ook bleek uit gegevens van de Belastingdienst dat ze officieel weinig tot geen inkomen hadden.

Boten, auto's en sieraden

De hoofdverdachte is opgepakt op Sint-Maarten. Zijn vrouw is gearresteerd in Nieuw Schoonebeek in Zuidoost-Drenthe en zijn zus is vlak over de grens in Duitsland opgepakt. Een compagnon van hem is in Meerssen in Limburg aangehouden. Verder werd iemand opgepakt die hielp met alle dure aankopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl