NOS NieuwsAangepast

'Geen druk Jansen in zaak-Wilders'

Islam-deskundige Hans Jansen, die getuige was in het proces tegen PVV-leider Wilders, is niet beïnvloed door raadsheer Schalken. Dat concludeert het OM, na een onderzoek door de Rijksrecherche.

De arabist Jansen was in mei 2010 uitgenodigd voor een etentje waar ook Schalken was. Dat was opmerkelijk, omdat Schalken één van de rechters was die het OM had opgedragen om Wilders te vervolgen.

Volgens Jansen, die voor Wilders getuigde, probeerde Schalken hem tijdens het etentje "te overtuigen van de juistheid van zijn beslissing Wilders voor de rechtbank te slepen". Wilders deed uiteindelijk aangifte tegen Schalken wegens het mogelijk beïnvloeden van Jansen. Die ontkende dat hij beïnvloed was door het gesprek, maar vond het wel een onprofessionele actie.

Getuige

Het OM zegt nu dat destijds over het proces gesproken is, maar dat Jansen niet onder druk is gezet om zijn verklaring te wijzigen.

Wilders liet eerder deze week weten dat hij raadsheer Schalken wil oproepen als getuige, juist vanwege diens rol tijdens het geruchtmakende etentje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl