Satellietschotels van de NSO, een afluisterdienst van Defensie, in Burum
NOS NieuwsAangepast

KPN: veiligheidsdiensten frustreren 5G

Nederland dreigt een achterstand op te lopen met snel mobiel internet. Daarvoor waarschuwt telecombedrijf KPN. Belangrijke frequenties worden nu door veiligheidsdiensten bezet.

Achter de schermen wordt in Europa gewerkt aan de uitrol van een 5G-netwerk. Dat moet sneller en stabieler zijn dan het huidige 4G-netwerk. Onder meer zelfrijdende auto's moeten van het nieuwe netwerk gebruik gaan maken.

De 3.5 GHz band is volgens de Europese Unie de beste frequentie voor 5G, maar in Nederland is die gereserveerd voor de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD. Zij gebruiken de frequentieband voor het communicatieverkeer met de satellietschotels in het Friese Burum. De schotels worden in de volksmond 'het grote oor' genoemd.

Satellietschotels van de NSO, een dienst van Defensie, in Burum [Friesland].

"Er is geen plan om deze band beschikbaar te maken", zegt woordvoerder Stefan Simons van KPN. "Daar hebben we bezwaar tegen. Zonder aanpassing van het beleid zal 5G in Nederland sterk achterblijven bij andere Europese landen."

KPN waarschuwt dat allerlei digitale innovaties vertraging oplopen en duurder worden als de frequentieband niet beschikbaar komt.

2020

Het ministerie van Economische Zaken benadrukt dat het nog om een consultatieronde gaat en dat de plannen rond de frequenties nog niet vastliggen. "De aanbevelingen van de telecombedrijven nemen we heel serieus", zegt een woordvoerder. Later volgt er een brief van de minister met daarin zijn besluit.

Het voornemen is om in 2020 een werkend 5G-netwerk in Nederland te hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl