Nederlanders vrezen voor hun privégegevens online
NOS NieuwsAangepast

'Turkse hack was waarschijnlijk online vandalisme'

Op verschillende Nederlandse websites was gisteren niet de gebruikelijke voorpagina te zien, maar een tekst die verwees naar het conflict tussen Turkije en Nederland. Het zou een wraakactie van Turkse kant zijn. De tekst was ondertekend door hack-groep Cyber-Warrior Akıncılar.

Michel van Eeten, hoogleraar aan de TU Delft en gespecialiseerd in internetveiligheid, twijfelt of er daadwerkelijk een groep achter de actie zit. "Die hacker beweert een groep te zijn, laten we dat dan maar aannemen. Maar ik denk dat de kans groot is dat het gewoon iemand op een zolderkamertje is."

Online vandalisme

Hij vindt dan ook dat we ons hier niet te veel zorgen over moeten maken. "Het is illegaal en vervelend, maar we moeten het eigenlijk zien als online vandalisme. Net als bij graffiti, iemand kalkt iets op een muur. Een website hacken is eigenlijk nog makkelijker, want dat kan je vanuit huis doen."

Screenshot van een gehackte website

Volgens Van Eeten was het ook helemaal niet moeilijk om de getroffen sites te hacken. Veel websites hebben de laatste beveiligingsupdates niet geïnstalleerd en op openbare webfora worden de kwetsbaarheden van bepaalde software besproken.

"De software die het hier betreft, Admin Panel, wordt al jaren aangevallen. Als je als provider die software niet updatet, dan zijn er bekende kwetsbaarheden. Iedereen die de moeite neemt om zich daarover in te lezen, kan die informatie gebruiken om een site over te nemen."

Bovendien is ook de 'software' die de hackers hiervoor zelf moeten gebruiken al kant-en-klaar. "De commando's die je moet gebruiken om die kwetsbaarheden in Admin Panel te misbruiken, zijn gewoon al voorhanden. Daar hoef je dus niet zo heel veel zelf voor te doen."

Deze persoon doet alsof hij meedoet in een geopolitiek conflict, maar dat is eigenlijk te veel eer.

Michel van Eeten

Onder meer websites van bedrijven in Limburg en in Gelderland werden gisteren getroffen. Die hoeven absoluut niks met het Turks-Nederlandse conflict te maken te hebben, zegt Van Eeten. "Zo'n hacker kan gewoon heel opportunistisch kijken op internet waar die kwetsbare software draait. En dat wordt dan het doelwit."

Volgens Van Eeten vinden we het in deze tijd nog moeilijk om zoiets af te doen als online vandalisme. "Daarom krijgt zo'n actie eigenlijk veel te veel aandacht. Deze persoon doet alsof hij meedoet in een geopolitiek conflict, maar dat is eigenlijk te veel eer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl