NOS NieuwsAangepast

Boeren mogen gratis gebruikmaken van satellietbeelden

Boeren mogen gratis gebruik gaan maken van satellietdata. Ze kunnen zo beter in de gaten houden hoe hun gewas groeit en of de grond nat genoeg is.

De gegevens worden als open data beschikbaar gesteld, meldt het ministerie van Economische Zaken. Gespecialiseerde bedrijven kunnen de data analyseren en er informatie van maken die bruikbaar is voor de boeren.

Het gebruik van satellieten helpt niet alleen de boeren in Nederland efficiënter te werken, in Afrika zou het ook kunnen helpen bij het voorkomen van mislukte oogsten. Jasper Wamsteker van het Netherlands Space Office: "Slimme toepassingen van satellietbeelden die je in Nederland ontwikkelt, kun je over de hele wereld toepassen. We zijn er ook mee bezig om boeren in ontwikkelingslanden mee te laten profiteren."

Juist moment, juiste plek

Satellietdata geven ontzettend veel informatie, zegt Wamsteker. "Boeren kunnen zo efficiënter water gebruiken, of bestrijdingsmiddelen sproeien. Niet te veel en niet te weinig, op het juiste moment en op de juiste plek."

Satellieten op een hoogte van 500 tot 900 kilometer van de aarde verzamelen de gegevens. Ze registreren gegevens over de bodemkwaliteit, vochtgehalte, temperatuur en de atmosfeer. Ook kan het stikstof- en zetmeelgehalte van de gewassen in de gaten worden gehouden, wat iets zegt over hoe goed de plant groeit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl