ANP
NOS NieuwsAangepast

Denk praat met RMMN over 'druk op moskeeën'

De Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland (RMMN) en Denk hebben naar eigen zeggen een constructief gesprek gehad. Zondag meldde de raad dat moskeebestuurders zich onder druk gezet voelen om hun achterban aan te sporen op Denk te stemmen. Denk wees die beschuldiging van de hand en zei er last van te hebben.

In een gezamenlijke verklaring met de politieke partij stelt de raad nu dat in de media ten onrechte de indruk is gewekt dat leden en politici van Denk moskeebesturen onder druk hebben gezet om voor Denk te kiezen. Volgens de RMMN is dat nooit bedoeld. De raad zegt wel enkele signalen te hebben ontvangen van moslims die een sfeer ervaren waarin ze niet vrijuit kunnen aangeven dat ze kritiek hebben op Denk, omdat andere moslims dat niet toelaten.

In een nadere toelichting zegt een woordvoerder van de raad dat de druk die sommige moskeebesturen voelen niet sloeg op de leden en politici van de partij, maar meer op mensen "in de omgeving".

Racisme en discriminatie

Volgens de gezamenlijke verklaring vindt Denk het belangrijk dat alle moslims zelfstandig een keuze maken op wie ze willen stemmen en steunt de raad de thema’s van de partij zoals het aanpakken van racisme en discriminatie en het beschermen van godsdienstvrijheid.

In eerste instantie liet de raad weten niet achter het gezamenlijk persbericht te staan dat door Denk, mede namens de raad, naar buiten was gebracht. Dat kwam doordat een zin was veranderd in de verklaring door een communicatiemedewerker van de politieke partij zonder overleg met de RMMN, zegt Denk. De partij benadrukt dat dat niets aan de essentie van de verklaring afdoet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl