NOS SchaatsenAangepast

ISU niet blij met Nederlandse overheersing in het schaatsen

De Nederlandse overheersing is een probleem voor het mondiale schaatsen. Dat stelt Jan Dijkema, voorzitter van de internationale schaatsunie ISU. De 72-jarige sportbestuurder kijkt met gemengde gevoelens terug op het seizoen.

'Nederlandse schaatsoverheersing is een probleem'

Of het nou Sven Kramer, Kjeld Nuis, Ireen Wüst of iemand anders was, dikwijls klonk dit seizoen wel ergens het Wilhelmus. De dominantie is vooral bij de mannen waarneembaar, bij de vrouwen is er enigszins nog sprake van een internationaal podium.

"Als Nederlander vind ik het fantastisch, maar voor het mondiale schaatsen is het echt van belang dat we meer nationaliteiten op het podium krijgen", vindt Dijkema. "Daarom zetten we alle energie en mogelijkheden in om wereldwijd meer ontwikkeling te genereren."

Van inlineskaten naar het langebaanschaatsen

Dijkema denkt onder meer aan investeringen in het Zuid-Amerikaanse inlineskaten om via die weg ook het langebaanschaatsen van de grond te krijgen. "Inlineskaters die gaan schaatsen staan binnen de kortste keren op het podium."

Winnaars mondiale schaatskampioenschappen in 2016/2017

ToernooiMannenVrouwen
WK allroundSven KramerIreen Wüst
EK allroundSven KramerIreen Wüst
WK sprintKai VerbijNao Kodaira (Jap)
EK sprintKai VerbijKarolína Erbanová (Tsj)
WK afstanden - 500 mJan SmeekensNao Kodaira (Jap)
WK afstanden - 1.000 mKjeld NuisHeather Bergsma (VS)
WK afstanden - 1.500 mKjeld NuisHeather Bergsma (VS)
WK afstanden - 5.000 / 3.000 mSven KramerIreen Wüst
WK afstanden - 10.000 / 5.000 mSven KramerMartina Sáblíková (Tsj)
Eindklassement wereldbekerKjeld NuisHeather Bergsma (VS)

Oud-schaatser Ard Schenk toonde zich vorige week eveneens kritisch. Hij waarschuwde in dagblad Trouw dat het langebaanschaatsen zijn beste tijd heeft gehad en dat de discipline zelfs op termijn van de olympische agenda verdwijnt.

Dijkema pareert die kritiek: "Dat is allemaal in de toekomst kijken, dat weet niemand", zegt hij.

"Het is de kunst om een toernooi goed te organiseren en ook op de juiste plek. We hebben afgelopen seizoen fantastische wedstrijden in Thialf en Kolomna gehad, de stadions waren telkens uitverkocht."

'Natuurlijk heeft het langebaanschaatsen nog toekomst'

Nieuw stadion in Peking

Een nieuwe schaatsbaan in Peking, waar in 2022 de Winterspelen worden georganiseerd, moet de sport een duwtje in de rug geven. "Het moet een stadion worden om het Chinese schaatsen vooruit te helpen. China heeft 1,3 miljard inwoners, als nou een heel klein deel gaat schaatsen...", droomt Dijkema hardop.​

beijing2022.cn
Een model van de National Speed Skating Oval in Peking voor de Olympische Spelen van 2022

Dijkema durft nog geen stelling te nemen in de dopingproblematiek rond Russische atleten in de mondiale sport.

Zowel het IOC als de ISU doet momenteel onderzoek na grootschalig gebruik van verboden stimulerende middelen door Russische atleten en het manipuleren van testen om dopinggebruik te maskeren.

Uitsluiting Rusland

Moeten alle Russische schaatsers voor de Winterspelen, net zoals alle atleten vorig jaar in de atletiek, worden uitgesloten van de Winterspelen?

"Dit is toch echt iets wat even tijd kost, er zijn twee zware commissies die ernaar kijken. We zullen op de resultaten moeten wachten van deze commissies", aldus Dijkema. "Je moet met bewijzen komen dat de Russische sporters schuldig zijn."

"Denk bijvoorbeeld aan de zaak met Claudia Pechstein. Zolang we niet over de feiten beschikken, kunnen we niet zoals de atletiekunie alle Russische atleten gaan schorsen."

Dijkema: zolang er geen bewijs is, schorsen we geen Russen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl