Rutte en Wilders met elkaar in debat
NOS NieuwsAangepast

Felle confrontaties Rutte en Wilders in debat

De lijsttrekkers Rutte en Wilders hebben elkaar harde verwijten gemaakt in een venijnig debat bij EenVandaag. Het was het eerste echte tv-debat tussen de twee. Ze verweten elkaar onbetrouwbaarheid.

Rutte zei onder meer dat Wilders een ‘koranpolitie’ wil instellen en dat de PVV-voorman korans uit huizen wil laten weghalen. Wilders antwoordde daarop dat er geen koranpolitie komt en dat hij dat al honderd keer heeft gezegd. Rutte noemde het "dus eigenlijk een neptoezegging en een nepbelofte”.

Wilders: er komt geen Koranpolitie, Rutte: u doet dus een nepbelofte

Coalitie

De VVD-leider herhaalde dat hij niet meer in een coalitie met de PVV wil gaan zitten, ook niet in een gedoog-constructie: "niet, nooit niet." Volgens Rutte heeft Wilders de gevolgen van de economische crisis verergerd door in 2012 de onderhandelingen in het Catshuis te verlaten. Rutte zei ook dat Wilders daarna is doorgegaan met het doen van extreme uitspraken en dat hij verder is geradicaliseerd.

Wilders antwoordde dat hij er niets van gelooft dat Rutte niet met de PVV wil samenwerken. "Dat zou een belediging zijn van de Nederlandse kiezer.” Wilders ging ook in op de woorden van Rutte dat het woensdag een kwartfinale wordt tegen de populisten. “Ik speel geen kwartfinale, ik speel een finale tegen de leugenaars, tegen de mensen die Nederland Nederland niet meer willen laten zijn.”

Rutte zegt het rechtstreeks: VVD werkt nooit met de PVV

Turkije

Rutte vindt het verbijsterend dat Wilders de vluchtelingendeal met Turkije niet heeft gesteund. "We hebben ervoor gezorgd dat de instroom van vluchtelingen naar Nederland terugloopt." Wilders antwoordde daarop dat de Nederlandse grenzen dicht moeten. Rutte noemde dat een totale nepoplossing.

Volgens de PVV-leider is er een vijfde kolonne in Nederland van mensen die niet willen integreren. "Die zijn er gekomen door politici als Rutte."

Rutte: verschil tussen vanaf de bank twitteren en het land besturen

Rutte zei verder dat hij de crisis met Turkije een volgende keer op dezelfde manier zou aanpakken. Ook Wilders vindt het goed dat twee Turkse ministers niet zijn toegelaten of zijn weggestuurd. Maar volgens hem zijn de mensen die in Rotterdam met Turkse vlaggen demonstreerden een groter probleem.

De PVV-voorman vindt dat de Turkse ambassadeur en zijn staf meteen Nederland uit moeten worden gezet. "Anders pikken we dat we worden beledigd en onze agenten ook", zei hij. Rutte noemde dat het verschil tussen "vanaf de bank twitteren of het land besturen. Hij wil de situatie nu niet verder laten escaleren.

Zorg en economie

De twee hadden ook over zorg en economie felle woordenwisselingen. Wilders vindt dat Rutte de zorg heeft laten verpieteren tot een niveau waar de PVV zich voor schaamt. “Het is een beschaving onwaardig.” Rutte erkende dat er is bezuinigd, maar volgens hem is er wel gesneden in de huishoudelijke hulp, maar is de zorg zelf ontzien. Hij noemde de gezondheidszorg in Nederland de beste in Europa. Rutte herhaalde wel dat er meer geld naar de verpleeghuizen moet. Volgens Rutte praat Wilders veel te negatief over de zorg.

De VVD-leider zei dat de PVV de beloften om allerlei verbeteringen aan te brengen in de zorg niet kan waarmaken. "Zelfs de heer Krol heeft betere cijfers in zijn plannen staan dan de PVV."

Rutte vindt de zorgcijfers van de PVV slechter dan van Henk Krol

Wilders zei "dat als het al beter gaat met de economie dat niet dankzij het kabinet is, maar ondanks het kabinet." Volgens hem zien de mensen thuis dat de lasten zijn verzwaard en dat er banen zijn verdwenen. Rutte reageerde dat Nederland er nu veel beter voor staat, dat er in 2016 de snelste banengroei en daling van de werkloosheid was in tien jaar. Wilders zei daarop dat Rutte zijn beloften over belastingverlaging en over een extra duizend euro niet heeft waargemaakt. "Wie gelooft hem nu nog? Die duizend euro is er niet voor de Nederlander gekomen, maar voor de asielzoekers en voor de Grieken."

Rutte stelde daarop dat Wilders "wel lef moet hebben door het over geloofwaardigheid te hebben". Hij verwees daarbij nog eens naar het weglopen door Wilders uit de Catshuis-besprekingen midden in de crisis,en het eerder loslaten van de belofte van de PVV om de AOW-leeftijd op 65 te houden. Volgens Rutte stelt de PVV het partijbelang boven het landsbelang.

Wilders vergist zich in dag van verkiezingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl