Twee toeristen kijken uit over Istanbul
NOS NieuwsAangepast

Ministerie wijzigt reisadvies voor Turkije vanwege diplomatieke rel

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Turkije gewijzigd. Er wordt nu expliciet verwezen naar de "diplomatieke spanningen" met Nederland. Reizigers worden opgeroepen in heel Turkije alert te zijn en samenscholingen en drukke plaatsen te mijden.

Het ministerie raadt mensen niet af om naar Turkije te reizen. Het vindt nog steeds dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun veiligheid en voor de beslissing om wel of niet naar het land te gaan.

Net als voor de spanningen met Nederland wijst Buitenlandse Zaken erop dat in heel Turkije een verhoogd risico op terroristische aanslagen geldt en dat mensen niet naar het grensgebied met Syrië moeten reizen.

Boekingen

Reisbrancheorganisatie ANVR heeft nog geen signalen dat vakantiegangers hun reis naar Turkije omboeken of annuleren. De ANVR verwacht wel dat de diplomatieke spanningen tussen Turkije en Nederland de komende weken invloed gaan hebben op de boekingen.

Tui meldt dat een "handjevol mensen" hun reis geannuleerd hebben. Reisorganisaties Corendon, Thomas Cook en D-reizen zien nog geen veranderingen in de boekingen. "Het seizoen begint pas echt op 1 april, vermoedelijk wachten de meeste reizigers dat moment af en kijken ze dan hoe het ervoor staat", vertelt een woordvoerder van Thomas Cook.

"De boekingen zijn sinds vorig jaar sowieso al sterk teruggelopen vanwege de gebeurtenissen in Turkije", vertelt directeur Frank Oostdam van de ANVR. Het gaat om dertig procent van de geboekte reizen. Toch zagen de reisorganisaties de laatste maanden de reizen naar Turkije weer aantrekken. "Trouwe Turkijegangers zijn vorig jaar naar Spanje gegaan, maar boeken nu toch weer een vakantie naar Turkije", zegt een woordvoerder van Corendon.

De ANVR denkt dat de situatie in Turkije reizigers er niet van moet weerhouden om er op vakantie te gaan. "Ons advies is: gewoon lekker op vakantie gaan. De sancties waarover premier Erdogan het heeft zijn vaak economisch, en hebben geen gevolgen voor het toerisme."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl