Ondanks vier matchpoints bezwijkt Bertens in slopend gevecht

Getty Images

Kiki Bertens is in de derde ronde van het prestigieuze toernooi van Indian Wells tegen een zeer pijnlijke nederlaag aangelopen. En dat terwijl de Wateringse al niet overloopt van zelfvertrouwen.

Bertens verloor in de verzengende hitte (40 graden) na ruim drie uur met 3-6, 7-5, 6-7 (8) van Timea Bacsinszky, de Zwitserse nummer zestien van de wereld. Op 5-3 in de derde set en in de tiebreak liet Bertens in totaal vier matchpoints onbenut.

Gezien het wedstrijdverloop was dat niet eens zo opvallend, want Bacsinszky had op haar beurt ook twee matchpoints gemist bij 5-3 in de tweede set. In de tiebreak maakte de Zwitserse op haar vijfde matchpoint een einde aan een kwelling voor beide speelsters.

Speech Sluiter

Bertens' coach Raemon Sluiter deed een poging zijn pupil bij een 4-1 achterstand in de tweede set over het 'dode' punt te helpen. "Bij ieder foutje trek je die pet naar je schoenen. Daarom kom je niet van dat slechte gevoel af. Kom op. Overtuiging. Energie!", prentte hij haar in. En zowaar deden die woorden (tijdelijk) het vuur oplaaien bij Bertens, die tot dan toe grossierde in onnodige fouten.

Dat Bertens weinig zelfvertrouwen heeft, is het gevolg van haar matige serie tot dusver dit seizoen. Alleen bij het eerste toernooi in Hobart won ze twee wedstrijden, maar vervolgens ging ze vier keer in de openingsronde ten onder: op de Australian Open, in Sint-Petersburg en bij de toernooien van Doha en Dubai.

Tegen Bacsinszky had ze in de derde set, ondanks een blessure aan haar rechter onderarm, een plaats in de achtste finales voor het oprapen. Toch kon ze de zege niet naar zich toetrekken. Over een week krijgt Bertens in Miami een nieuwe kans om meer zelfvertrouwen te kweken.