1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Duitsers demonstreren tegen 'nexit': blijf bij ons!

Duizenden Duitsers vragen: Nederland, blijf bij ons

"Blijf bij ons, Nederland", was de boodschap van Duitse betogers die vanmiddag op de Gendarmenmarkt in Berlijn stonden. De ruim 5000 pro-EU-demonstranten willen dat hun buurland ook na de verkiezingen lid blijft van de Europese Unie. Daarom hielden sommigen van hen oranje borden met Nederlandse teksten omhoog.

"Ik hoop dat Geert Wilders de verkiezingen verliest en Nederland in Europa blijft", zegt een van de Duitse betogers. Hij is net als veel andere demonstranten lid van de beweging Pulse of Europe, die vandaag in veertig Europese steden betogingen organiseerde.

De betogers zijn bang dat de EU uiteen wordt gedreven door anti-Europese partijen als de PVV. "Terwijl Europa nu juist zo belangrijk is", zegt een andere demonstrant. "Het is de enige manier waarop we Trump en Poetin kunnen bestrijden. Dat zullen we samen moeten doen."

'We horen bij elkaar'

Andere mensen op de Gendarmenmarkt hadden een boodschap meegenomen voor Frankrijk, waar ook binnenkort verkiezingen zijn, of Polen, waar de eurosceptische PiS-partij regeert. "Polen zijn cool", viel te lezen op een van de borden.

Een man met een EU-shirt aan zei dat hij was geschrokken van de rel tussen Nederland en Turkije. "Dat gaat niet helemaal de goede kant op", zei de Duitse demonstrant. Hij hoopt dat Nederland een 'nexit' bespaard blijft. "We horen bij elkaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl