Carlos Ramirez - De Jakhals (1970)
NOS NieuwsAangepast

Terrorist 'Carlos de Jakhals' weer voor de rechter

De Venezolaanse terrorist Ilich Ramirez Sanchez, alias Carlos of Carlos de Jakhals, moet weer voor de rechter verschijnen. De aanklager in Frankrijk wil dat hij wordt bestraft voor een aanslag in 1974.

Sanchez zaaide in de jaren zeventig en tachtig dood en verderf met een serie aanslagen. Eerst deed hij dat uit naam van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), later richtte hij zelf een linkse terreurgroep op. Hij raakte in 1975 internationaal bekend door een gijzelingsactie in het hoofdkantoor van de OPEC in Wenen.

Levenslang

In 1994 werd Carlos in Sudan opgepakt en in Parijs veroordeeld voor de moord op twee politiemensen en vier dodelijke bomaanslagen in 1982 en 1983 in Parijs en Marseille. Hij werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

De Franse aanklager wil dat de inmiddels 67-jarige terrorist zich nu voor de rechter verantwoordt voor een aanslag met een handgranaat op een winkel in Parijs. Daarbij kwamen op 15 september 1974 twee mensen om het leven en raakten 34 mensen gewond.

Carlos de Jakhals noemde zich een linkse guerrillastrijder. Zijn bijnaam kreeg hij van journalisten, naar aanleiding van het boek De dag van de Jakhals van Frederick Forsyth.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl