Premier Rasmussen
NOS Nieuws

Denemarken wil bezoek Turkse premier uitstellen

De Deense premier Rasmussen wil het aangekondigde bezoek van de Turkse premier Yildirim aan Denemarken uitstellen vanwege de diplomatieke rel met Nederland.

Yildirim is van plan om volgend weekend naar Denemarken te komen om Denen van Turkse komaf aan te sporen om bij het grondwetsreferendum in Turkije te stemmen voor uitbreiding van de macht van president Erdogan.

"Om zo'n bezoek nu te laten plaatsvinden, kan worden geïnterpreteerd als signaal dat Denemarken wellicht milder denkt over de ontwikkelingen in Turkije", liet Rasmussen volgens Deense media weten. "Maar dat is niet het geval."

Kleine Turkse gemeenschap

Volgens Rasmussen is "de Deense regering zeer bezorgd over de ontwikkelingen in Turkije, waar de democratische beginselen onder grote druk staan". Eerder op de dag had de Deense minister van Buitenlandse Zaken Samuelsen al kritiek geuit op de harde Turkse taal richting Nederland.

Denemarken (5,6 miljoen inwoners) telt een relatief kleine Turkse gemeenschap. In het Scandinavische land wonen zo'n 32.000 Turken die stemrecht hebben in Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl