Tunahan Kuzu van Denk
NOS Nieuws

Denk: goede betrekkingen tussen Nederland en Turkije nodig

Denk roept op om nu te deëscaleren in de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Op Facebook zegt de partij dat burgers niet tegenover elkaar moeten komen te staan.

Gisteren wilde de partij niet reageren op de gebeurtenissen, afgezien van wat tweets na middernacht. Denk zegt nu dat het in het belang van beide landen is als de Nederlandse en de Turkse regering alles doen om te deëscaleren. Volgens Denk heeft de relatie een flinke deuk opgelopen en is het in het belang van de Nederlandse economie, de Nederlandse werkgelegenheid en de handelsrelatie dat er goede betrekkingen worden onderhouden.

De partij van lijsttrekker Kuzu vraagt mensen die morgen met elkaar op het werk of op school praten over de gebeurtenissen respectvol met elkaar om te gaan, ongeacht of ze een Turkse achtergrond hebben of niet.

Onverstandig

Denk vindt het besluit om bewindspersonen van een bevriend land te weren wel zeer onverstandig. "Daardoor komen de verhoudingen nog meer op scherp te staan."

Volgens Denk gebruiken diverse politieke partijen het conflict om stemmen te winnen bij de verkiezingen van volgende week. De partij vindt dat VVD-leider Rutte is vergeten dat hij nog premier is van Nederland "en dat hij met zijn handelen de betrekkingen nog verder onder druk heeft gezet". Hij zou hiermee kiezers willen afsnoepen van de PVV.

Olie op het vuur

De partij zegt verder dat PVV-leider Wilders met zijn uitspraken over Turkse Nederlanders olie op het vuur gooit en dat PvdA-lijsttrekker Asscher hypocriet is. "Asscher hanteert een dubbele maat door zich keihard uit te spreken tegen het voeren van een campagne voor het referendum in Turkije, terwijl zijn eigen kandidaat Yücel nota bene zelf aanwezig was bij een campagnebijeenkomst en een stemadvies aan het publiek meegaf."

Denk benadrukt dat Nederlanders in Turkije zich niet hoeven te verantwoorden voor de beeldvorming over het optreden van de Nederlandse regering en dat ook Turkse Nederlanders niet ter verantwoording mogen worden geroepen voor het handelen van de Turkse regering. De partij wil de verklaring niet verder toelichten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl