1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS
NOS NieuwsAangepast

Turks konvooi aangekomen in Rotterdam

Bij het Turkse consulaat in Rotterdam staat een konvooi auto's met daarin vermoedelijk Turkse diplomaten en andere vertegenwoordigers. Het is nog onduidelijk of ook de Turkse minister van Familiezaken, Kaya, in een van de auto's zit. Vanmiddag kwam het bericht dat zij vanuit Duitsland op weg was naar Nederland om hier een toespraak te houden.

Minister Kaya wil Turkse Nederlanders oproepen om bij een referendum ja te zeggen op de vraag of president Erdogan meer macht moet krijgen. Dat referendum is in april en internationaal is er veel kritiek op.

De politie heeft het konvooi tegengehouden en blokkeert de voorste en achterste auto. De auto's hebben Nederlandse en Duitse kentekens.

Politie houdt konvooi tegen voor Turks consulaat

Premier Rutte zegt dat het voor Turkse ministers niet verboden is om in Nederland te zijn, "maar het punt is dat wij niet willen dat zij groepen Turken toespreken. Deze mevrouw lijkt ook de intentie te hebben toespraken te gaan houden. Wat ons betreft kan ze dat vanavond niet doen. Wij zitten er bovenop, we zijn bezig dit op te lossen".

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu wilde vandaag ook komen spreken in Rotterdam, maar het kabinet gaf zijn toestel geen toestemming om in Nederland te landen.

Nederlandse Turken zijn in Rotterdam de straat opgegaan om de Turkse minister van Familiezaken zelf te ontvangen, nu het kabinet dat niet doet.

Aanhangers Erdogan demonstreren in Rotterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl