NOS NieuwsAangepast

Jacht geopend op klant minderjarige prostituees

Kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes opent samen met andere organisaties de jacht op mannen die seks willen met minderjarige prostituees.

Uit een proef met zeven nepadvertenties blijkt dat tientallen mannen niet terugschrikken als zij erachter komen dat zij contact hebben met een minderjarig persoon. De advertenties stonden een paar uur online. "Genoeg voor ruim 1200 mensen om een verzoek tot seksueel contact te sturen", zegt Gideon van Aartsen, projectleider van Watch Nederland, waarin de verschillende organisaties samenwerken.

Met 52 van die 1200 mannen is daarna e-mailcontact geweest, zegt Van Aartsen. "De helft van die mannen wilden hun afspraak doorzetten, hoewel ze hebben gehoord dat het om minderjarigen gaat."

'We houden je in de gaten'

Het onderzoek is aanleiding voor Watch Nederland om door te gaan met lokadvertenties op meerdere websites. Een geautomatiseerd systeem stuurt waarschuwingen naar mannen die contact zoeken.

Zij krijgen dan een e-mail dat zij op het punt staan een afspraak te maken met iemand die minderjarig is en mogelijk wordt uitgebuit door een loverboy, zegt Van Aartsen. "Dat is een eerste waarschuwing. Als de ander dan toch door wil met de afspraak, sturen we andere waarschuwingen waarin we zeggen: 'We weten wie je bent en Watch Nederland houdt je in de gaten. Zij zijn namelijk over een grens gegaan die over het betamelijke heengaat."

Strafbaar

Ingaan op een lokadvertentie is nog niet strafbaar. De Tweede Kamer stemde afgelopen jaar in met een wetswijziging die dat wel mogelijk moet maken. Dat voorstel ligt in de Eerste Kamer.

Als reageren op de advertenties strafbaar wordt, dan stuurt de organisatie geen tweede waarschuwing meer. "Dan komt het bij het politiedossier, omdat wij dan het e-mailcontact doorsturen", zegt Van Aartsen.

Het gaat Watch Nederland vooral om het ontmoedigen, zegt hij. "We willen de mannen kopschuw maken om te reageren op de advertenties. Ze moeten begrijpen dat er minderjarigen worden aangeboden. Op die manier willen we de handel van de loverboys stukmaken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl