NOS NieuwsAangepast

Willem-Alexander wordt 50, tijd voor een nieuw koningslied!

Er is een nieuw koningslied voor de koning geschreven. Willem-Alexander krijgt het nummer met de titel Een lied voor de koning voor zijn vijftigste verjaardag. Het is een cadeau van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen en wordt vandaag gepresenteerd. De bond hoopt dat het liedje op Koningsdag in Tilburg en andere steden in het land wordt gezongen.

"Veel Oranjeverenigingen houden op de ochtend van Koningsdag een aubade, een Nederlandse traditie waarbij het volk de koning toezingt", zegt Pieter Verhoeve, de beoogd nieuwe voorzitter van de bond in het NOS Radio 1 Journaal. "We hopen dat veel verenigingen dit lied zingen tijdens de aubade."

Nieuw Koningslied gepresenteerd

Het nummer is gemaakt door componist Edwin Schimscheimer en tekstschrijver Coot van Doesburgh. Zij schreven eerder liedjes voor onder anderen Willeke Alberti, Ruth Jacott en Paul de Leeuw. De Oranjeverenigingen horen het lied vandaag voor het eerst op de algemene ledenvergadering. Daar wordt ook de tekst en de bladmuziek uitgedeeld, zodat orkesten en koren het lied kunnen oefenen.

Op Twitter gaf de voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen de eerste regels van het nieuwe lied alvast prijs.

De dag die je wist dat zou komen

Het vorige lied voor de koning was geen onverdeeld succes. Vanaf het moment dat dat Koningslied werd gepresenteerd, was het onderwerp van discussie. Vooral de tekst van het nummer werd kritisch ontvangen, zoals de zin: "De dag die je wist dat zou komen". De componist, John Ewbank trok het nummer terug, maar het Nationaal Comité koos ervoor toch door te gaan met het nummer.

Dat het vorige lied niet door iedereen goed werd ontvangen, hoeft geen belemmering te zijn. "Dat was een ander lied. Dat was voor de inhuldiging. We hebben nu een lied omdat hij 50 wordt", zegt Verhoeve.

Er is ook een lied geschreven voor de jongste kinderen, door componist Ivo Kouwenhoven. Dat nummer heet Hieper de piep, de koning is jarig. De liedjes verschijnen vandaag op de website van de Oranjebond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl