Een radioloog bekijkt röntgenfoto's
NOS NieuwsAangepast

'Fel conflict directie ziekenhuis Zuyderland en radiologen'

In het Zuid-Limburgse ziekenhuis Zuyderland is een groot conflict tussen de directie en radiologen, met als inzet een privékliniek die aan het ziekenhuis is verbonden, schrijft de NRC. De raad van bestuur van het ziekenhuis vindt dat de vakgroep radiologie in totale wanorde verkeert en disfunctioneert.

Volgens de krant verdenkt het ziekenhuis de radiologen er onder andere van dat ze kunstmatig wachtlijsten hebben gecreëerd om patiënten van het ziekenhuis naar de privékliniek Mitralis te sluizen. Die kliniek is deels in handen van de radiologen.

Om een eind te maken aan het conflict wil het ziekenhuis die aandelen opkopen. Eind vorig jaar is een bod uitgebracht.

Fusie-ziekenhuis

De problemen zijn het gevolg van een besluit dat is genomen door het Atrium ziekenhuis in Heerlen, schrijft de NRC in een reconstructie van de gebeurtenissen. Het Zuyderland is een fusie van het Atrium en het Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen en is een van de grootste ziekenhuizen van Nederland.

Om efficiënter te werken besloot het Atrium in 2008 om een deel van het werk van de afdeling radiologie uit te besteden aan de privékliniek Mitralis. De radiologen kregen toen 80 procent van de aandelen van de kliniek, het ziekenhuis hield de overige 20 procent.

Radioloog is directeur kliniek

De eerste tekenen van ongenoegen door de gekozen constructie komen in 2014 aan het licht, als sommige radiologen met pensioen gaan en hun aandelen verkopen. Er ontstaan onderlinge conflicten doordat sommige radiologen binnen de vakgroep vinden dat de verkoop onderhands is geregeld.

De problemen verergeren als nieuwe radiologen door de fusie met het ziekenhuis in Sittard-Geleen toetreden. Die laatste groep heeft geen aandelen in de kliniek wat de problemen binnen de vakgroep verergert.

De interne sfeer wordt zo slecht dat het ziekenhuis de vakgroep berispt. Er komt een herstelplan onder leiding van een interim-manager, die zijn opdracht teruggeeft wegens een conflict met de meest vooraanstaande radioloog, die directeur en aandeelhouder is van de kliniek.

Bod op aandelen

Voor het ziekenhuis is de maat vol. Het Zuyderland snijdt alle banden met de kliniek door, gevolgd door een bod op de aandelen. Na drie afwijzingen wordt een bod van 2,5 miljoen euro begin dit jaar door een meerderheid van de radiologen aanvaard.

De overige radiologen vinden dit bedrag echter veel te laag. Zij denken dat de aandelen 5,5 tot 6 miljoen euro waard zijn. Ze vechten de verkoop nu aan bij de rechtbank in Maastricht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is op de hoogte van alle perikelen, schrijft de NRC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl