Jørgensen: hoef geen Guidetti of Pellè te zijn

Nog negen wedstrijden scheiden Feyenoord van de landstitel. Het verschil met Ajax is nog maar vier punten en dus wordt het nog negen wedstrijden bibberen voor de Rotterdamse fans. En hoe zit dat voor de spelers?

Nicolai Jørgensen is blij met zijn treffer tegen FC Twente. Pro Shots

Mooier dan dit wordt het niet, vindt Nicolai Jørgensen. "Druk is prima. Het maakt je scherp. Ik ben twee keer kampioen geworden in Denemarken. Het geheim? Je moet op elkaar vertrouwen. Het maakt niet uit of je nog twintig of negen wedstrijden moet spelen. Je moet gewoon je werk doen. De enige druk is de druk die je jezelf oplegt."

Bewogen week

De 25-jarige Deen staat aan het einde van een bewogen week. Zondag leed Feyenoord pas de tweede nederlaag van het seizoen in de stadsderby tegen Sparta. Jørgensen kwam niet ongeschonden uit de strijd en trainde woensdag nog apart van de groep vanwege een enkelblessure. 

Diezelfde dag ontving Jørgensen een uitnodiging van bondscoach Age Hareide voor het WK-kwalificatieduel met Roemenië, zijn 23ste voor Denemarken. Een dag later zag hij zijn oud-ploeggenoten van FC Kopenhagen met 2-1 winnen van Ajax. En op vrijdag stond hij weer op het trainingsveld, fit genoeg om te spelen tegen AZ.

"Tegen Sparta was een collectieve off-day van ons. Waarom en hoe weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat alle ploegen dit meemaken. Anders zou het beste team alles winnen. Zo gaat het nu eenmaal."

Jørgensen geniet van druk: we moeten gewoon blijven doen

Droogte

Jørgensen is nog altijd de meest waardevolle speler in de eredivisie, met vijftien treffers en tien assists. Maar zijn laatste treffer maakte hij een maand geleden tegen NEC. Vier wedstrijden zonder doelpunt, gaat dat niet knagen?

"Behalve tegen Sparta heb ik altijd mijn waarde gehad voor het elftal, ook al scoorde ik niet. Ik slaap altijd goed, zolang het elftal wint. Maar zondag verloren we en dus kon ik niet slapen."

Als we zijn vijftien treffers onder de loep nemen, valt een ding op. "Afwerken met links en met mijn hoofd, dat moet nog beter", beseft de 1.90 meter lange Deen. "Op dit moment richt ik mij op de dingen waar ik goed in ben, in de zomer ga ik het koppen proberen te verbeteren."

15 doelpunten Jörgensen voor Feyenoord

TegenstanderUitslagDoelpunt
1.FC Groningen (uit)0-50-5schot met rechts
2.FC Twente (thuis)2-02-0schot met rechts
3.ADO Den Haag (thuis)3-12-1schot met rechts
4/5.Roda JC (thuis)5-01-0, 3-0schot met rechts, schot met rechts
6.Willem II (uit)0-20-1schot met rechts
7.NEC (uit) 1-21-1rebound
8.sc Heerenveen (thuis)2-21-1schot met rechts
9.FC Utrecht (uit)3-33-2schot met links
10/11.Sparta (thuis)6-13-0, 4-0schot met rechts, schot met rechts
12.AZ (uit) 1-40-3schot met rechts
13/14.NEC (thuis)4-03-0, 4-0schot met rechts, schot met rechts
15.FC Twente (uit)0-20-2schot met rechts

Feyenoord heeft weer een topspits in de gelederen. Tenminste, als je afgaat op de cijfers. Maar op hoeveel kinderkamers zal een poster van Nicolai Jørgensen hangen? Vast niet zoveel als ooit het geval was met John Guidetti en Graziano Pellè. Publiekslievelingen, waarbij de manier van juichen bijna even belangrijk was als het doelpunt zelf.

Jørgensen kan er wel om lachen. "Ik ken een hoop spitsen zoals ik, die niet als een dolle juichen na een doelpunt. Dat betekent niet dat ik niet blij ben. Ik ben gelukkig en trots als ik scoor. Maar ik wil wel normaal doen". 

Jørgensen is geen Pellè en dat is prima

Feyenoorders met landstitels

aantal (jaar)club
Kenneth Vermeer *4 (2011, 2012, 2013, 2014)Ajax
Nicolai Jørgensen2 (2013, 2016)FC Kopenhagen (Den)
Dirk Kuijt1 (2014)Fenerbahçe (Tur)
Pär Hansson1 (2011)Helsingborgs (Zwe)
Eljero Elia **1 (2012) Juventus (Ita)
* Vermeer was alleen in 2011/12 en 2012/13 basisspeler bij Ajax
** Elia speelde in 2011/12 slechts 94 minuten in 4 duels in Serie A

Een samenvatting van het duel Feyenoord-AZ is zondagavond om 19.00 te zien in NOS Studio Sport op NPO 1. De wedstrijd is rechtstreeks te volgen op NPO Radio 1 in NOS Langs de Lijn en via de liveblog op NOS.nl.