Dick Drayer / NOS
NOS NieuwsAangepast

Twee aardbevingen vlak na elkaar op Aruba en Curaçao

Curaçao en Aruba zijn voor de tweede keer in twee dagen opgeschrikt door een aardbeving. Donderdagochtend had die een kracht van 4.8. De beving vanochtend was met 5.8 een stuk sterker en werd op beide eilanden goed gevoeld.

Op Curaçao werd een bouwmarkt ontruimd, nadat er schappen naar beneden kwamen. Ook op Aruba werden klanten uit winkels gestuurd.

Beide bevingen vonden plaats tussen Venezuela en Curaçao en Aruba, ongeveer 60 km uit de kust op een diepte van 10 kilometer.

In mijn spiegel zag ik stilstaande auto's over het wegdek schuiven.

Correspondent Dick Drayer

Correspondent Dick Drayer zat tijdens de beving in de auto en voelde het wegdek onder zich bewegen. "Alsof er iemand heel hard met de auto gaat schudden. In mijn spiegel zag ik stilstaande auto's over het wegdek schuiven."

Leon Pors, geoloog bij de Curaçao Footprint Foundation legt uit dat Curaçao op de Caribische plaat ligt en langzaam richting Suriname opschuift. "Miljoenen jaren geleden begonnen Aruba en Curaçao bij de Galapagos eilanden aan hun reis naar het oosten. Het duurt nog wel 15 miljoen jaar voordat we bij Suriname zijn."

Pors verwacht nog wel meer activiteit in de regio. "Geologisch gezien is het niet uitzonderlijk wat er gebeurt, maar de kracht van de laatste beving en dat ze zo vlak na elkaar komen is dat wel."

Dick Drayer / NOS
Het epicentrum lag tussen Venezuela en Curaçao

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl