Vluchtelingen op zee bij Libië
NOS Nieuws

Misstanden opvangkampen Libië probleem voor Britse regering

Een Britse waakhond voor ontwikkelingshulp heeft flinke kritiek op de Britse regering. In een rapport schrijft het ICAI dat de barre omstandigheden van vluchtelingen in Libische detentiekampen in stand worden gehouden door de Britse financiële bijdrage aan die kampen.

Groot-Brittannië doneert jaarlijks ruim 11 miljoen euro aan opvangkampen in Libië. "Nu blijkt uit dit rapport dat die opvangkampen eigenlijk meer gevangenkampen zijn waar mensenrechten geschonden worden. Er zou zelfs ook gemarteld worden", vertelt correspondent Tim de Wit in Londen. "De verantwoordelijk Britse minister heeft besloten tot de financiering zonder dat er eerst goed naar de mensenrechtensituatie in de opvangkampen is gekeken."

In Groot-Brittannië worden in vergelijking met andere landen weinig vluchtelingen opgevangen. Wel bieden ze hulp in de regio door onder meer de vluchtelingenkampen in Libië mede te financieren. "Als nu blijkt dat een deel van die Britse bijdrage verkeerd terechtkomt of besteed wordt aan kampen waar het niet zo nauw wordt genomen met de mensenrechten, dan is dat wel enigszins genant", zegt De Wit.

Reactie

Een woordvoerder van de Britse regering zegt in een reactie op de kritiek dat een van de doelen van de Britten is om meer stabiliteit in de regio te creëren. Dat zou ook kansen voor mensen in Afrikaanse landen vergroten, zodat ze de oversteek naar Europa niet hoeven te wagen. Ook helpen Britse marineschepen in de Middellandse Zee bij het redden van levens van vluchtelingen die daar in nood komen.

Volgens De Wit ging de woordvoerder niet in op de mensenrechtenschendingen in de kampen die in het rapport worden genoemd. "De waakhond voor ontwikkelingshulp wordt gefinancierd door de Britse regering. En dus is het raar om zo'n kritisch rapport zomaar naast je neer te leggen. Ik verwacht dat dit nog wel een staartje krijgt vandaag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl