Rekruten van de Ranger School van het Amerikaanse leger
NOS NieuwsAangepast

Naaktfotoschandaal leger VS breidt zich uit

De Amerikaanse nieuwszender CBS News heeft op internet een forum ontdekt waarop andere Amerikaanse militairen dan mariniers naaktfoto's van vrouwelijke collega's plaatsen.

Ook staan er gewone foto's van vrouwelijke collega's op met de oproep naaktfoto's van hen te plaatsen. Naaktfoto's worden 'wins' genoemd. De gewone foto's werden zonder toestemming van de vrouwen overgenomen van sociale media die de vrouwen gebruiken.

Bij sommige foto's staat de naam van de vrouw en ook andere details, zoals de basis waar ze gelegerd is. Sommige foto's zijn voorzien van schunnig commentaar.

Zijn er nog wins van Fort Bragg, NC?

Anonieme post op het message board, gepubliceerd door de BBC

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zei in een reactie tegen de BBC dat er een instructie is uitgegaan over de manier waarop met dit soort pesterijen moet worden omgegaan. "Dit soort gedrag is in strijd met onze waarden", zei een woordvoerder.

Maandag werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van Defensie een onderzoek is gestart naar mariniers die honderden naaktfoto's van vrouwelijke collega's op een Facebookpagina hebben geplaatst. 30.000 mannelijke collega's, veteranen en ook Britse mariniers waren daar lid van. Facebook heeft de pagina die Marines United heette daarna verwijderd.

'Een collega vroeg of er ook naaktfoto's van mij waren'

Volgens CBS zijn er tientallen van dit soort sites. Het onderzoek van Defensie zou daarom zijn uitgebreid naar andere krijgsmachtonderdelen. Volgens de BBC organiseert de defensiecommissie van de Amerikaanse Senaat volgende week een hoorzitting over de kwestie.

Een vrouwelijke marinier en ex-marinier hebben gisteren aangifte gedaan. Ex-marinier Erika Butner zei dat bij andere krijgsmachtonderdelen hetzelfde gebeurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl