anp
NOS NieuwsAangepast

Van Agt stemt geen CDA meer om Israël-beleid

Oud-premier Dries van Agt stemt woensdag niet op het CDA. Van Agt zegt "niet langer te kunnen leven met de opstelling van zijn partij in het conflict tussen Israël en de Palestijnen".

Hij schrijft dat in de nieuwsbrief van de stichting The Rights Forum "die zich inzet voor een rechtvaardig Israël-Palestina beleid".

Van Agt vraagt al jaren aandacht voor het lot van de Palestijnen en heeft felle kritiek op Israël.

De koers van het CDA was hem al lange tijd te slap, maar "de maat is nu vol". Het CDA gaf Israël te verstaan dat de nederzettingen in Palestijns gebied niet verder mochten worden uitgebreid, maar laat het er volgens de oud-premier toch bij zitten nu het land zich niets van die waarschuwing aantrekt.

Het CDA stemde tegen een motie van D66 en SP waarin het kabinet werd opgeroepen om in EU-verband te pleiten voor opschorting van het associatieverdrag met Israël. De opschorting zou van kracht moeten blijven totdat de bouwstop voor nederzettingen een feit is.

"Met dit halfslachtige gedoogbeleid van Israëls bezetting en kolonisatie kan en wil ik mij niet langer verzoenen. Ik heb daarom besloten om bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen niet op het CDA te stemmen."

"Mijn stem gaat in de toekomst alleen nog naar partijen die zich niet alleen in woord, maar ook in daad tegen de Israëlische bezetting en het schrijnende onrecht in Palestina keren", aldus Van Agt.

Welke partij woensdag zijn stem krijgt, wil hij niet zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl