De Volkskrant

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher spreekt in een grote advertentie in de Volkskrant de kiezers toe om het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren nog eens uit te leggen.

"Hoe had ons land eruit gezien als wij niet met de VVD hadden geregeerd?", vraagt Asscher. Hij zegt het te begrijpen dat kiezers boos zijn en zorgen hebben en snapt ook dat mensen boos zijn dat de PvdA met de VVD is gaan regeren.

"Het was de afgelopen jaren voor velen niet makkelijk en de onzekerheid in de wereld is groot. Maar nu we de economie weer op orde hebben en de werkgelegenheid stijgt, kunnen we de volgende stap zetten", aldus Asscher. 

Onderwijs en ouderenzorg

In de advertentie geeft hij drie voorbeelden: verbetering van het onderwijs en de ouderenzorg en de overgang naar een meer duurzame economie. "Dat is de opgave voor de komende vier jaar."

Hij vindt dat de campagne veel te veel over de campagne gaat en te weinig over de inhoud, en roept kiezers op met hun "hart en hoofd" te gaan stemmen.

Asscher is "vastberaden om de komende dagen met overtuiging ons inhoudelijke verhaal voor Nederland te vertellen. Tegen de stroom in van het schreeuwen om het schreeuwen." 

Hij stelt dat de VVD zich inzet voor mensen die het toch al goed hebben, dat CDA en D66 zich al warm lopen om in een rechts kabinet plaats te nemen en dat de PVV de tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen vergroot.

"Er staat veel op het spel, ik vond het heel belangrijk om dat met de kiezer te spreken. Ik gebruik alle manieren om met de kiezer te praten, een brief vond ik een mooie manier", zei hij desgevraagd.

Asscher licht toe waarom hij een grote advertentie plaatste

De Telegraaf wijdt ook een artikel aan de PvdA en de slechte peilingen. Asscher is volgens de Telegraaf 'zonder blunders en schandalen' op weg naar een historische nederlaag. Het flyerende PvdA Kamerlid Recourt houdt in Haarlem de moed erin. "Hier op straat merk ik helemaal niet dat mensen ons niet meer leuk vinden." Hij vertelt op straat dat zijn partij "in turbulente tijden het land heeft helpen opknappen en dat de lasten daarvan eerlijk verdeeld zijn."

'Spagaat van Asscher'

"De advertentie in de Volkskrant  is eigenlijk een poging van Asscher om zijn verhaal te vertellen", aldus politiek verslaggever Joost Vullings.

"Maar hij begint zelf ook over de campagne. Vertel dan ook gewoon je eigen verhaal." Het lijkt erop alsof de advertentie een reactie is op het nieuws rond de peilingen van PvdA. "Het is alsof hij wil zeggen: overal waar ik ben, krijg ik vragen over de peilingen, maar ik heb ook een verhaal."

In de advertentie komt 'de spagaat van Asscher' ook weer naar voren", zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp. "Hij zegt dat hij staat voor het kabinetsbeleid, maar valt later weer de VVD af. Hij hinkt op twee gedachten."

Aan het slot van de advertentie staat: stem met uw hart en uw hoofd. "Dat zijn eigenlijk ook twee verschillende gedachtes", aldus Vullings,

De twee pagina's tekst typeren misschien wel waarom Asscher zich niet zo thuis voelt in de campagne, zegt Van der Wulp. "Hij moet in een korte tijd ontzettend veel doen en vertellen en blijkbaar heeft hij daar zoveel tekst voor nodig." 

STER reclame