NOS NieuwsAangepast

Sprite met suiker verdwijnt uit de schappen

Normale Sprite verdwijnt in Nederland. Vanaf volgende week wordt alleen de suikervrije variant nog gemaakt, meldt Het Financieele Dagblad. De multinational heeft dat nieuws inmiddels bevestigd.

"Sterker nog, in de loop van dit jaar komen er nog zo'n 16 andere nieuwe drankjes op de markt waarin minder of zelfs geen calorieën zitten", aldus een woordvoerder van Coca-Cola Nederland.

Nederland is volgens het concern het eerste land waar Coca-Cola deze stap zet. Als de nieuwe Sprite een succes is, volgen meer landen.

Suikervrije Sprite bestaat al in Nederland, onder de naam Sprite Zero. Die drank wordt de nieuwe standaard en heet voortaan gewoon Sprite. Coca-Cola zegt de maatregel te nemen omdat Nederlanders steeds minder frisdrank met suiker kopen. "We hebben uitgebreide testen gedaan met consumenten, en die vonden de variant zonder suiker net zo lekker."

Stevia

Enkele jaren geleden werd het recept van Sprite al vernieuwd. Toen werd suiker deels vervangen door de natuurlijke zoetstof stevia. Het huidige Sprite bevat daardoor zo'n 30 procent minder suiker dan vroeger. Vanaf volgende week wordt Sprite volledig gezoet met de kunstmatige zoetstof Aspartaam.

Actiegroep Foodwatch ziet de 'Sprite-stap' van Coca-Cola vooral als een reactie op de toenemende druk die frisdrankbedrijven voelen. Daarbij benadrukt de organisatie dat Nederland 'Europees kampioen' is in het drinken van suikerhoudende dranken. Dat leidt er volgens Foodwatch mede toe dat er wekelijks 1200 mensen met suikerziekte bij komen.

In Nederland zijn er volgens de organisatie nog geen wettelijke maatregelen van kracht om het gebruik van suiker terug te dringen, terwijl in steeds meer andere landen wel maatregelen zijn en worden genomen, zoals bijvoorbeeld een suikerbelasting. "Een volgend kabinet zou dus zomaar wettelijke maatregelen tegen frisdrank kunnen gaan nemen", zegt campagneleider Sjoerd van de Wouw van Foodwatch.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl