Henk Fraser
NOS VoetbalAangepast

Henk Fraser 30 jaar geleden: kopsterke spits van Sparta

Wie Henk Fraser ziet, denkt aan Feyenoord. Aan de jaren '90. Aan die robuuste voorstopper die niet te beroerd was hier en daar een tikkie uit te delen.

Wie wat dieper in het geheugen graaft, ziet een aanvaller. Op Het Kasteel. In het shirt van Sparta. Een speelse krullenbol met snor. Een tiener die in een elftal met onder anderen Danny Blind en Louis van Gaal voor doelpunten moet zorgen op Spangen.

Vanavond speelt Fraser als trainer van Vitesse tegen de club waar hij in 1984 zijn loopbaan als profvoetballer begon.

Niet professioneel

Herinneringen ophalen gaat Fraser goed af. Over zijn positie bijvoorbeeld. Hij was aanvaller, maar geen type Mariano Bombarda, zo'n 'kontjesdraaier' die met de rug naar het doel op zijn sterkst is. Meer een loper. En kopsterk. "Eentje die op het juiste moment de diepte koos. En ballen vanaf de zijkant, daar wist ik wel raad mee", vertelt hij.

Fraser was op zijn best bij die andere club uit Rotterdam en wordt naar eigen zeggen weinig herinnerd aan zijn periode bij Sparta. Dat heeft een reden. "Een hoop mensen zagen het daar niet in mij zitten. En terecht. Ik was niet super professioneel, zeg maar."

Het eerste seizoen in Rotterdam-West ging hem nog redelijk voor de wind. "Onder Theo Vonk speelde ik als 18-jarige tien duels. Toen dacht ik: volgend jaar worden dat er twintig. Maar het werden er slechts twee. Ik besefte gewoon niet wat het inhield om profvoetballer te zijn."

Danny Blind, Henk Fraser en Louis van Gaal

Erik Willaarts

Hoewel niet het maximale eruit gehaald, heeft Fraser heeft ook kunnen genieten op Het Kasteel. In 1985 bijvoorbeeld, Sparta's (voorlopig) laatste Europese wedstrijd. In de UEFA Cup werden de Rotterdammers over twee duels uitgeschakeld door Borussia Mönchengladbach (2-6).

"Ik speelde in een team met Van Gaal (slimme speler), Olde Riekerink, Blind (toen al verdomd dicht tegen de top aan) en keeper De Goey. Het was heel interessant om met zulke spelers je eerste stappen als profvoetballer te maken."

Zelfs bij FC Utrecht, dat Fraser in 1986 overnam van Sparta, begon Fraser in de aanval. Naast John van Loen. "Toen maakte ik in één seizoen elf doelpunten. Maar daarna kwam Erik Willaarts en die scoorde alles wat hij aanraakte. Dus werd ik voorstopper."

Henk Fraser als speler van Sparta

Na FC Utrecht speelde Fraser nog voor Roda JC en uiteindelijk dus Feyenoord, waar hij in 1999 zijn carrière afsloot. In 2012 werd hij, destijds assistent bij ADO, zelfs bijna trainer van Sparta. Er was interesse, maar de club koos uiteindelijk voor Adrie Bogers. Zonde, vindt Fraser.

"Ik heb eigenlijk wel de ambitie om ooit nog op Het Kasteel te werken. Wie weet in de toekomst, want ik blijf het een mooie club vinden, maar dat geldt ook voor FC Utrecht en Feyenoord. Ik ben nu gelukkig bij Vitesse en ik zou hier absoluut langer willen blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl