
Nederlandse militairen Mali kwamen om door defect mortier
Een fout in het ontstekingsmechanisme van een mortier heeft geleid tot de dood van twee Nederlandse militairen afgelopen juli in Mali. Dat blijkt uit onderzoek van de marechaussee, bevestigen bronnen tegenover RTV Noord.
Sergeant Henry Hoving (29) en korporaal Kevin Roggeveld (24) waren op 6 juli vorig jaar ten zuiden van de stad Kidal aan het oefenen met een 60mm-mortier toen het misging. Een mortiergranaat ontplofte.
Een derde Nederlandse militair van 23 raakte zwaargewond. Naar nu blijkt heeft hij het incident gefilmd. De video was bedoeld om de schietoefening na afloop te evalueren.
Het onderzoeksrapport van de marechaussee is niet openbaar. De conclusies zijn wel gedeeld met de nabestaanden. Dat gebeurde eind januari tijdens een bijeenkomst op de Johan Willem Frisokazerne in Assen, waar de Groningse militairen gelegerd waren.
De onderzoekers zeggen dat Hoving en Roggeveld niets te verwijten valt. "Zij waren perfectionisten", aldus een van de nabestaanden. "Het klinkt misschien raar, maar de conclusie dat ze geen fouten hebben gemaakt, voelt voor ons als een opluchting. Ook al krijgen we Henry en Kevin er niet mee terug."
Vervolging
De marechaussee wil inhoudelijk niet ingaan op de uitkomsten van het rapport. "Wij hebben ons onderzoek afgerond en het rapport ligt nu ter beoordeling bij het Openbaar Ministerie in Arnhem."
Het is uiteindelijk aan het OM of iemand voor de dood van Hoving en Roggeveld wordt vervolgd. Volgens OM-woordvoerder Tineke Zwart is het wachten op de onderzoeksresultaten van het ministerie van Defensie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die eigen onderzoek doen. "Zodra die binnen zijn, maken we de balans op."
Amerikaanse beurs zet herstel voort, koopjesjagers grijpen hun kans
De beurzen sloten de afgelopen zeven weken met een weekverlies. Aan die reeks kwam vandaag een einde.
Italiaanse kerk onderzoekt seksueel misbruik, maar critici niet tevreden
Het misbruik uit de periode na 2000 wordt onderzocht, zo hebben de bisschoppen besloten. Slachtoffers vinden dat veel te beperkt.
Innige samenwerking ministerie en NAM bij gaswinning, blijkt uit geheime notulen
Niet alleen oliebedrijven Shell en ExxonMobil hadden grote moeite met het terugbrengen van de gaswinning, dat gold ook voor topambtenaren op het ministerie van Economische Zaken.