ANP
NOS NieuwsAangepast

Klaver trekt duizenden, maar er waren grotere politieke 'meet-ups'

GroenLinks organiseert vanavond in Amsterdam de grootste verkiezingsbijeenkomst van deze campagne. 5000 mensen hebben kaartjes voor de zogenoemde meet-up met lijsttrekker Jesse Klaver in concertzaal Afas Live, de voormalige Heineken Music Hall.

Het lijkt een hoeveelheid bezoekers die zijn weerga niet kent. Toch is het bij lange na niet het grootste politieke evenement in Nederland na de Tweede Wereldoorlog. In het verleden wisten ook het CDA, de VVD en de communisten veel mensen op de been te brengen.

CDA-congres over PVV

Een grote bijeenkomst die nog vers in het geheugen ligt, is het CDA-congres van 2010. In de Rijnhal in Arnhem kwamen toen zo'n 5000 leden bij elkaar om te besluiten of er moest worden samengewerkt met de PVV in het kabinet Rutte-I.

Partijprominenten als Dries van Agt, Hans Hillen, Ab Klink en Camiel Eurlings deden hun verhaal, waarbij de emoties soms hoog opliepen. Na een chaotische stemming koos ruim twee derde van de aanwezigen vóór samenwerking met de partij van Geert Wilders.

CDA-congres in de Rijnhal in Arnhem

VVD'ers willen Wiegel

Vlak voor de verkiezingen in september 1989 organiseerde de VVD een campagneavond die qua omvang de bijeenkomst van Klaver oversteeg. De organisatie in Bleiswijk had gerekend op 2000 man; er kwamen er drie keer zo veel. De massale belangstelling leidde tot een file in de richting van de afgehuurde veilinghal.

Opvallend was dat al die mensen niet afkwamen op lijsttrekker Joris Voorhoeve, maar op oud-leider Hans Wiegel. De toenmalige commissaris van de koningin was de ster van de avond.

Maar ook hij kon een nederlaag niet voorkomen. De VVD haalde dat jaar 22 zetels, vijf minder dan bij de verkiezingen van 1986. Het CDA werd de grootste, met 54 zetels.

Campagneavond van de VVD in Bleiswijk

Communisten aan kop

De Communistische Partij van Nederland (CPN) organiseerde na de Tweede Wereldoorlog de zogeheten Waarheidfestivals, vernoemd naar partijkrant De Waarheid. In 1963 kwamen zo'n 15.000 mensen naar de RAI in Amsterdam, de grootste partijbijeenkomst sinds 1945.

De aanwezigen luisterden onder meer naar een toespraak van CPN-voorzitter Paul de Groot. De Binnenlandse Veiligheidsdienst, de voorganger van de AIVD, maakte er een uitgebreid verslag van. De communisten werden destijds, midden in de Koude Oorlog, gezien als staatsgevaarlijk.

Volgens het verslag viel het gevaar wel mee bij deze bijeenkomst. "Zoals gebruikelijk stonden in de hal en in enkele belendende zaaltjes markt- en kermiskramen. Ook waren er exposities van producten uit Oost-Europese landen alsmede stands van communistische reisdiensten en van adverteerders in De Waarheid."

Waarheidfestival van de CPN in 1947.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl