Wilde zwijnen maken nu nog de dienst uit rond Fukushima
Bijna zes jaar na de kernramp in Fukushima mogen de bewoners van bepaalde delen van het stadje Namie weer terug naar huis. Op 11 maart 2011 werd een zone van zo'n twintig kilometer rond de beschadigde kerncentrale geëvacueerd. Eind deze maand heft de Japanse regering het evacuatie-bevel voor (delen van) vier stadjes in deze zone op.
In Namie woonden ten tijde van de ramp zo'n 21.500 mensen. Waarschijnlijk zullen slechts enkele honderden van hen terugkeren naar hun oude woonplaats. Het stadje ligt op 4 kilometer afstand van de kerncentrale. In bepaalde delen is het stralingsniveau nog te hoog en daar zullen mogelijk nooit meer mensen wonen.
De baas
Naast de aanwezige stralingsrisico's en het feit dat het leven in de vrijgegeven stadjes nog volledig moet worden opgebouwd, is er nog een uitdaging: het grote aantal wilde zwijnen dat in het gebied leeft. Nadat in 2011 de mensen het getroffen gebied in allerijl verlieten, trokken de dieren vanuit omliggende bossen juist naar het gebied toe.
Daar zwerven ze door de lege straten en overgroeide tuinen op zoek naar eten. "Het is momenteel niet helemaal duidelijk wie hier de baas is: de mensen of de wilde zwijnen", zegt de burgemeester van Namie tegen persbureau Reuters. "Als we niet van ze af weten te komen, dan blijft het hier onbewoonbaar."
Er wordt al langere tijd intensief op de dieren gejaagd, maar met de naderende terugkeer van bewoners wordt de druk groter om het gebied zwijn-vrij te maken. Shoichiro Sakamoto (69) leidt in het stadje Tomioka een team van dertien jagers. Ze vangen de zwijnen in vallen en schieten ze vervolgens af.
De jagers zetten twee keer per week zo'n dertig vallen uit. Ze gebruiken rijstebloem als aas. Op die manier heeft het team sinds april vorig jaar al zo'n driehonderd zwijnen gevangen in Tomioka. Ter vergelijking: voor de kernramp vingen Sakamoto en zijn team zo'n vijftig zwijnen per jaar en voornamelijk in bergachtige gebieden.
Ook als de bewoners terugkeren naar het gebied, wil het team doorgaan met de jacht op de dieren. "De zwijnen gaan niet uit zichzelf weg", zegt Sakamoto. "De afgelopen jaren was het hier heel comfortabel voor ze. Er was genoeg eten te vinden en niemand kwam achter ze aan."
Volgens de jager zijn de dieren overigens helemaal niet bang voor mensen. "Ze kijken naar ons met een blik van 'wat zijn jullie in hemelsnaam aan het doen'. Alsof de zwijnen nu hier de dienst uitmaken."
Evacuatie
Ten tijde van de kernramp van Fukushima werden aanvankelijk meer dan 100.000 mensen uit het omliggende gebied geëvacueerd.