NOS NieuwsAangepast

Goede jaarcijfers Shell en Unilever

Shell en Unilever hebben een goed jaar achter de rug. Oliemaatschappij Shell boekte een winst van 13,5 miljard euro, levensmiddelenconcern Unilever maakte bijna 4,6 miljard euro winst.

De jaarwinst van Shell is bijna twee keer zo groot als die over 2009. Volgens Shell komt dat door een groei van de olie- en gasproductie en lagere kosten.

Shell voerde de productie van olie en gas in het afgelopen kwartaal met 5 procent op tot bijna 3,5 miljoen vaten per dag, terwijl de gemiddelde olieprijs met 12 procent steeg tot 85 dollar per vat.

Ondanks de winststijging viel het resultaat lager uit dan verwacht. Het aandeel Shell staat op de Amsterdamse beurs 2,5 procent lager.

Motor

Unilever zag zijn winst met 26 procent stijgen ten opzichte van 2009. De omzet nam toe met 11 procent. Dit resultaat was béter dan verwacht. Wel heeft de onderneming last van de gestegen prijzen van grondstoffen en felle concurrentie.

Unilever doet in het bijzonder goede zaken in de opkomende markten. "Die zijn de motor van de groei, ook dit jaar", zegt financieel topman Jean-Marc Huët. De groei in de zogenoemde verzadigde markten, West-Europa en de Verenigde Staten, blijft traag. Huët verwacht hier geen snel herstel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl