Teerzand-industrie langs de oevers van de Athabasca-rivier in Canada
NOS NieuwsAangepast

Shell verkoopt grootste deel van Canadese teerzanden

Shell verkoopt het grootste deel van de Canadese teerzand-activiteiten. Het belang van Shell in het grote Athabasca-project wordt teruggebracht van 60 naar 10 procent. De verkoop aan het Canadese Canadian Natural levert Shell 7,25 miljard dollar (6,9 miljard euro) op.

Shell blijft wel in het gebied actief met onder meer een project voor de opslag van CO2.

Shell was al in de jaren 40 van de vorige eeuw bezig met proefprojecten en onderzoek naar oliewinning uit teerzand in Alberta. Vijftien jaar geleden werd samen met de Canadezen het Athabasca Oil Sands Project opgezet en sinds 2003 wordt olie uit de teerzanden gewonnen, om in de Canadese oliebehoefte te voorzien.

De afgegraven grond bevat bitumen dat met behulp van warm water wordt gescheiden van het zand en weggepompt, en in raffinaderijen verwerkt tot ruwe synthetisch olie waaruit benzine en diesel gemaakt wordt.

30 miljard

Shell is bezig met een groot desinvesteringsprogramma, waarbij in de komende jaren voor in totaal 30 miljard dollar aan activiteiten, bezittingen, en projecten wordt afgestoten en verkocht.

Shell heeft zwaar te lijden onder de lage olieprijs en wil met de verkopen van activiteiten, kostenbesparingen en het terugschroeven van de investeringen geld vrijmaken, efficiënter werken en het rendement opkrikken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl