Amerikaanse troepen bij Manbij in Noord-Syrië
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse mariniers doen mee aan strijd tegen IS in Raqqa

Zo'n vierhonderd Amerikaanse mariniers, voorzien van zwaar artilleriegeschut, zijn in Syrië gearriveerd om hulp te bieden bij het offensief tegen IS in de stad Raqqa. Volgens een Amerikaanse legerwoordvoerder gaat het om een tijdelijke stationering en worden de mariniers niet aan het front ingezet.

De troepen gaan ondersteuning bieden aan Syrische en Koerdische strijders die de aanval voorbereiden op Raqqa, de eenzijdig uitgeroepen hoofdstad van de terroristische organisatie Islamitische Staat. De mariniers waren al in de regio, ze komen van Amerikaanse marineschepen in de Perzische Golf.

De VS voert nu al, samen met coalitiepartners, luchtaanvallen uit op IS-stellingen in Syrië. Daarbij zijn vanmorgen veertien burgers omgekomen, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat de strijd in Syrië volgt via lokale waarnemers. Onder de slachtoffers zouden zes kinderen zijn.

Strategie

De inzet van de nieuwe Amerikaanse troepen is in lijn met de strategie die Washington al eerder uitstippelde voor de aanpak van IS. Maar tot dusver bleef de militaire bemoeienis met Syrië, afgezien van de luchtaanvallen, beperkt tot het trainen van Syrische strijders. In Irak zijn al mariniers betrokken bij de strijd tegen IS: ze geven artilleriesteun bij de verovering van de stad Mosul.

Onlangs arriveerden ook zo'n honderd man Amerikaanse elitetroepen bij de stad Manbij in Noord-Syrië, om een buffer te vormen tussen het Turkse leger en Koerdische strijders die elkaar bestrijden terwijl ze beiden uit zijn op de val van IS.

Nieuwe plannen

Het Pentagon heeft vorige maand nieuwe plannen voor de uitschakeling van IS aan het Witte Huis voorgelegd. Daarin zou worden gevraagd om een grotere troepeninzet, Apache-helikopters, artilleriegeschut en een uitgebreider trainingsprogramma voor Syrische strijders.

Anonieme bronnen zeggen dat president Trump in gesprek is met de militaire top om nog eens honderden militairen naar Koeweit te sturen om zo nodig bij te springen in de strijd tegen IS. Het zou gaan om maximaal duizend man.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl